Pinnarps camping utanför Kisa har fått nya ägare. Men tvisten om allmänhetens tillgänglighet till badet är inte över för det. Efter förra ägarnas turer med kommunen - och juridiska prövningar i flera instanser - har en dom slagit fast att allemansrätten gäller.
Ändå är stranden vid campingen inramad med staket, och vid entrén finns en skylt som kräver att besökare anmäler sig i receptionen och betalar en avgift för att vistas på området.
– Vi ska göra ett ärende av det här för att granska helheten vid campingen: Hur stängsel är uppsatta, bommar, avgränsningar, skyltar och eventuellt behov av ramper för handikappanpassning, säger Björn Hoflund (M) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Eftersom kommunen är tillsynsmyndighet finns en skyldighet att göra åtgärder om människor inte kan nyttja en plats där allemansrätten råder.
På Samhällsbyggnadsnämndens möte på tisdagen diskuterades hindren mot gratisbadarna. Då kände varken Björn Hoflund eller de andra till att campingen fått nya ägare. När han får höra om det nya ägarparet ser han det som en positiv nyhet, vill varmt välkomna Gooitzen Elzinga och Jildou Schotanus till Kinda kommun samt ser fram emot en dialog med dem. Kommunen ser nu ljust på att hitta en "positiv lösning" för de företag, markägare och människor som är involverade i badplatsen vid Pinnarp.
– Vi ska prata med campingen men också bostadsrättsföreningen, säger han.
Inför nästa tisdags nämndmöte ska kommunens ansvarige byggnadsinspektör ha kontrollerat campingens förhindrande anordningar.
– Om det byggts en mur så måste vi påtala det. Det är den skyldighet vi har som kommun. Men att bevaka huruvida allemansrätten följs eller ej är inte en kommunal fråga, utan en polisiär, säger Björn Hoflund.
De förra campingägarna ansåg sig ha rätt att ta inträde från badgästerna och ville ha begränsad tillgång till badet på grund av problem med bland annat nedskräpning.
Klart är att campingen får ta betalt för till exempel toalett och hopptorn, men att de inte får ha skyltar som förhindrar allmänhetens tillträde.
De nya campingägarna känner till de tidigare badplatskonflikterna. Men enligt dem är lösningen med staket, bom och skylt om avgift helt i sin ordning.
– Vi har många, fina gäster på stranden och allt är bra, säger Gooitzen Elzinga.
Han fortsätter:
– Skylten som förra ägarna hade är sedan länge borta, sedan tre år. Vi tycker det är logiskt att badgästerna betalar om de använder något, eftersom vi måste förbereda och laga allt som är trasigt då det är privat egendom.
I campingens entré leder en trappa upp till receptionen där besökaravgiften ska betalas. Gun Fransson från Kisa sitter i rullstol och kunde tidigare "smita in emellan stolparna" och ta sig ned till badstranden.
Gooitzen Elzinga förklarar att de har ett annat system nu.
– Ser vi att det kommer en person med rullstol så öppnar vi bommen. Det är inga problem, och så har vi rullstolsramp innanför samt handikapptoaletter, förklarar han.
Gun Fransson tycker det är viktigt att alla kan ta sig smidigt till badplatsen.
– För min personliga del är det ingen katastrof men jag känner med alla andra som har rullstol, säger hon.
Tidningen har försökt nå de förra ägarna för en kommentar.