Volontärerna som är på plats för att hjälpa

"Hjälpen här behövs verkligen", säger volontären Andrzej Kizel, som står på en parkering utanför det tillfälliga hjälpcentret i Przemysl.

Inne i Caritas tält finns det möjlighet att få något att dricka och äta och värma sig.

Inne i Caritas tält finns det möjlighet att få något att dricka och äta och värma sig.

Foto: Sofie Olsson

Polen2022-03-09 15:59
undefined
Andrzej Kizel har tagit en veckas semester från jobbet för att vara på plats och hjälpa till. Han hoppas kunna ta ytterligare en veckas ledigt.

Han arbetar som volontär för organisationen Caritas i Polen. När kriget började den 24 februari började han fundera på vilket sätt han kunde hjälpa till.

– Jag kände i hjärtat att jag ville göra något. 

Han tog ledigt en vecka från jobbet och tog tåget från hemmet i norra Polen och ner mot gränsen. När tåget började närma sig Przemysl var det bara han och en kvinna kvar. 

– Hon var från Ukraina. Hon grät, berättade och visade bilder på hennes hus som var totalförstört. Hon hade fått lämna landet helt själv eftersom hennes man och son var tvungna att stanna kvar, berättar Andrzej. 

undefined
Inne i Caritas tält finns det möjlighet att få något att dricka och äta och värma sig.

Han kom till Przemysl och inledde sitt volontärarbete på tisdagen. Caritas har satt upp ett tält där det finns värme och möjlighet att sitta ner och få något att dricka. Andrzej berättar att i lokalen med det stora hjälpcentret bor flyktingar som kommit från gränsen och där får de stanna i en till två dagar innan de antingen blir hämtade av sina familjer eller flyttas till andra ställen i Polen.

– Det finns ingen dusch här, så efter en till två dagar skickas de till andra boenden. 

Andrzej pratar polska, engelska och tyska, men dessvärre ingen ukrainska eller ryska.

– Jag har försökt lära mig lite grundläggande fraser. Volontärer som kan ryska eller ukrainska är guld värda här, säger han.

undefined
Charlie Hammerton från Storbritannien är på plats och hjälper till i Przemysl.

Charlie Hammerton från Storbritannien är också på plats som volontär vid hjälpcentret. Han har rest upp ett tält och bjuder på marshmallows.

– Det kommer mycket barn och mammor. Man ser hur glada mammorna blir när barnen får en marshmallow och blir glada för det. Bara en sån liten sak värmer. 

Charlie har varit inne i hjälpcentret och har svårt att sätta ord på hur läget är där inne.

– Det är obeskrivligt. Det är så oerhört många människor ihopträngda, som sover på små sängar och madrasser där inne. 

När Vimmerby Tidning klev in i hjälpcentret kunde vi skymta raderna av resesängar och madrasser och myllret av människor. Men innan vi hann kliva in stoppades vi av en militär. Här var press inte välkomna.

undefined
Utanför hjälpcentret i Przemysl står tält uppställda där man delar ut förnödenheter som kläder, mat och leksaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!