Första etappen avklarad för Vimmerbysändningen

Efter en knapp veckas förberedelser blev det dags för Kenny Fransson från Södra Vi att sätta hjulen i rullning på bussen under söndagskvällen, med siktet tydligt inställt på gränsen till Ukraina.

Ryszard ”Rickard” Przeszlo har bott i Sverige i elva-tolv år, men kommer från Polen. Kenny Fransson är tacksam över att få hjälp med körningen och språket.

Ryszard ”Rickard” Przeszlo har bott i Sverige i elva-tolv år, men kommer från Polen. Kenny Fransson är tacksam över att få hjälp med körningen och språket.

Foto: Sofie Olsson

Polen2022-03-07 19:00

Resan fick en något senare start, då färjan i Karlskrona var försenad i sex timmar.

När bussen väl rullade iväg från Vimmerby kommun så var den, förutom fylld med massor av förnödenheter som folk skänkt, innehållandes Kenny Fransson och hans co-driver Ryszard ”Rickard” Przeszlo.

– Det satt en lapp på min dörr där han skrev att han ställer upp och åker med, berättade Kenny Fransson på söndagen, extra glad över att få med en chaufför som behärskar det polska språket. 

Korskyrkan i Vimmerby har gått in med stöd till initiativet, vilket Kenny Fransson välkomnar. 

– Det blir lättare att ha en organisation i ryggen, eftersom många har misstankar mot privatpersoner som vill hjälpa till. Tyvärr finns det en del bedragare. 

Efter några timmars sömn på färjan träffade Vimmerby Tidning Kenny och Ryszard i lunchrestaurangen. På frågan om hur det känns att första etappen av resan är avklarad svarade Kenny Fransson så här:

– Det känns inget speciellt så. Man tänker mer på planering; var, när och hur – så man hinner inte tänka på hur det känns. Men visst funderar man på vad man kommer få se på plats och hur man kommer reagera på det. 

Vid 13.30-tiden på måndagen nådde färjan Gdynias hamn och därmed nästa etapp på resan mot den ukrainska gränsen. Sju timmars bilfärd med gps:en inställd på Stalowa Wola väntade då ekipaget.

Ryszard ”Rickard” Przeszlo och Kenny Fransson i väntan på att  borda färjan i Karlskrona. Det blev några kyliga timmar att vänta i bussen eftersom de hade problem med värmen i kupén.
Ryszard ”Rickard” Przeszlo och Kenny Fransson i väntan på att borda färjan i Karlskrona. Det blev några kyliga timmar att vänta i bussen eftersom de hade problem med värmen i kupén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!