Vimmerbyborna stannar i Polen och jobbar som volontärer

Vimmerbyborna Kenny Fransson och Rickard Przeszlo blir kvar i Polen för att fortsätta jobba med flyktingströmmarna från Ukraina. I varje fall en bit in i nästa vecka.

Rickard Przeszlo och Kenny Fransson fortsätter att arbeta som volontärer för att hjälpa ukrainska flyktingar som tagit sig till Polen. "Vi stannar till tisdag", säger de.

Rickard Przeszlo och Kenny Fransson fortsätter att arbeta som volontärer för att hjälpa ukrainska flyktingar som tagit sig till Polen. "Vi stannar till tisdag", säger de.

Foto: Privat

Polen2022-03-10 17:00

– Det är ont om bussar så vi kör skytteltrafik mellan den första mottagningsstationen vid gränsen och till staden Rzeszow. Just går vi här med skyltar på både polska och ukrainska som berättar att vi erbjuder skjuts till de som vill till Rzeszow, säger Kenny Fransson till Vimmerby Tidning vid 15-tiden på torsdagen.

De körde sin första skjuts på onsdagskvällen och fortsatte sen med att byta av andra volontärer vid mottagningscentret nära gränsen.

– Det är många som är helt slut, de kan ha arbetat uppåt 36 timmar utan sömn. Jag bytte av en kille som var överlycklig att få sova om så bara en eller två timmar, berättar Kenny Fransson.

Han berättar att det är en väsentlig skillnad mellan det stora första mottagningscentret och det härbärge i Rzeszow de kör flyktingarna till.

– Där är det mer välordnat. Det finns duschar och lite mer, här vid gränsen finns bara sängar, toaletter och bajamajor utanför. Sen finns det förstås varm mat i serveringstånden på utsidan, säger han.

Hur länge tänker ni stanna?

– Vi har bestämt att vi bli kvar till tisdag i nästa vecka och gör vad vi kan här. Det fattas verkligen folk och något som behövs är bussar.

– Vi har också för avsikt att ta med en barnfamilj plus barnens mormor och morfar som vi skjutsade på onsdagskvällen till Sverige och Vimmerby, men det är osäkert hur det fungerar organisatoriskt i Sverige, säger Kenny Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!