– Bina betyder så enormt mycket i vårt samhälle, det går nog aldrig att överskatta. Rimforsa biodlarförening gör en god insats, inte minst med ideella krafter, menar Tjärstads hembygdsförenings ordförande Nils-Gunnar Wenhov.

Hembygdspriset delas årligen ut i form av en klocka, till föreningar och personer som på olika sätt bidrar till hembygden. Förra året var det kulturprofilen Sofia Fälth som tog emot utmärkelsen och den här gången, i en tid där binas betydelse för mänskligheten diskuteras allt mer, var det den lokala biodlarföreningen som premierades för sina insatser.

– Det sägs ju det att utan bin kan vi inte leva så många år, och det gäller alla insekter som är med och pollinerar. Honungen är en trevlig belöning men den utgör bara cirka tio procent av den nytta som bina faktiskt gör, berättar Åke Karlsson, ordförande för Rimforsa biodlarförening, och fortsätter:

Artikelbild

| Ordförande Åke Karlsson tog emot priset av Tjärstads hembygdsförenings ordförande Nils-Gunnar Wenhov.

– Utmärkelsen var en trevlig överraskning som vi inte hade räknat med. Den ger absolut kraft att fortsätta arbetet, bland annat med vårens nybörjarkurs.

Det var under hembygdsföreningens 38:e årsmöte som priset delades ut och samtidigt omvaldes Nils-Gunnar Wenhov som ordförande. Ny i styrelsen blev Kerstin Johansson samtidigt som Agneta Adolfsson, Jonas Beronius, Carl Deltén, Lennart Eriksson, Ulrika Larsson, Lena Nilsson, Per Wall och Karin Wassberger fortsätter sina uppdrag.