Problemet inte unikt för Vimmerby

Svar på debattartikeln "Varför så låga löner i Vimmerby kommun?" den 3 februari.

Problemet med låga löner för undersköterskor är inte specifikt för Vimmerby, menar skribenten.

Problemet med låga löner för undersköterskor är inte specifikt för Vimmerby, menar skribenten.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Debatt2020-02-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag håller med dig i det att Vimmerby kommuns lönepolitik när det gäller undersköterskors löner förtjänar kritik. 

Nu är inte den låga lönesituationen för undersköterskor unik för Vimmerby kommun. Samma dåliga lön för undersköterskor gäller i hela Sverige om de har kommun som arbetsgivare. Dessutom hjälper det inte vilken politisk konstellation som har makten. Ungefär lika låga löner finns i vänsterstyrda kommuner. 

Nej saken är den att just kvinnodominerade yrkesområden lönediskrimineras generellt. Till råga på allt är kvinnodominerade yrkesområden väldigt tungarbetade och stressiga och innebär mycket nattarbete. Detta innebär att kvinnodominerade yrken ofta sliter ut kvinnor i förtid. Detta innebär att kvinnor ofta inte orkar jobba till stipulerad pensionsålder. 

Trots detta  drar sig inte politiker för att föreslå höjd pensionsålder. Vi ska vara medvetna om att de kvinnor som inte orkar jobba till bestämd pensionsålder utan tvingas ta ut förtida pension drabbas av lägre ålderspension. Faktum är att kombinationen låg lön och förtida pensionsuttag är katastrof när det gäller ålderspension. Detta leder till flera fattigpensionärer.  

Tyvärr, ni som jobbar inom kvinnodominerade yrken – sök er så fort som möjligt bort från till exempel lönediskriminerande undersköterskejobb. Utbilda er, sök arbete inom mansdominerade yrkesområden! 

Glädjande nog når fler och fler kvinnor chefspositioner. I skolan går tjejer ofta ut med jättebra betyg så det finns hopp inför framtiden för avskaffande av lönediskriminerandet av kvinnor. Däremot ser det mörkt ut för kommunpolitiker och kommunchefer som helst bara vill se egna förmåner som viktigast.