Prognos: Bränderna spär på koldioxidökning

Bränderna i Australien väntas bidra till en av de största årliga koldioxidökningarna sedan mätningarna började på 1950-talet. Det förutspår Met Office, den brittiska motsvarigheten till SMHI.

24 januari 2020 07:58

Människans eldning med fossila bränslen fortsätter att vara den största orsaken till att koldioxidnivåerna i atmosfären ökar. Men hur naturen reagerar på detta bidrar sedan med ytterligare uppgångar, och de jättelika terrängbränder som härjar nu under den australiska sommaren ses som ett exempel på det.

"En prognos för de atmosfäriska koncentrationerna av koldioxid visar att 2020 kommer att innebära en av de största årliga ökningarna sedan mätningarna inleddes vid Mauna Loa, Hawaii, 1958", förklarar Met Office , Storbritanniens nationella vädertjänst.

Enligt myndigheten väntas koldioxidhalterna nå en årstopp på över 417 ppm (parts per million) i maj, medan årssnittet beräknas till 414,2.

Ökningen beräknas till 2,74 ppm. Det kan låta lite, men samtidigt är nivåerna redan sedan tidigare makalöst höga. På det stora klimatmötet COP25 i Madrid i december påminde FN-chefen António Guterres om att passerandet av 400 ppm tidigare har ansetts vara "en otänkbar brytpunkt".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!