Protestmarscher närmar sig Barcelona

Efter fyra dagars protester förbereder sig Barcelona för fredagens demonstrationer.

Flera vägar har stängts av och flyg har ställts in medan fem stora protestmarscher sakta närmar sig den katalanska huvudstaden.

18 oktober 2019 06:00

Gatubilden i Barcelona har sedan i måndags dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och många tusen demonstranter.

Och inte lär det bli lugnare under fredagen. Polisen rustar för nya kravaller då tusentals demonstranter strömmar till från hela Katalonien. Flera vägar i regionen är avspärrade för att ge plats åt fem demonstrationståg som sedan i onsdags varit på väg mot Barcelona och nu sakta närmar sig staden.

De planerar att ansluta till en stor manifestation som är planerad till klockan 17 i dag.

Fackföreningar knutna till separatiströrelsen har dessutom kallat till generalstrejk under fredagen. Det har bland annat lett till att 55 avgångar från Barcelonas flygplats El Prat ställts in, rapporterar El País. Förutom störningar på vägarna påverkas även tåg- och kollektivtrafik.

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

Bränder på Las Ramblas

Torsdagens protester inleddes relativt lugnt, när 25 000 personer, främst studenter, gick genom Barcelona. Polisen attackerades med ägg och toalettpapper, men inte de gatstenar som dittills flugit i luften varje kväll sedan i måndags.

Unga människor draperade i och viftande med katalanska flaggor fyllde även under kvällen de centrala delarna av staden. Runt 13 000 personer deltog i en demonstration, som mot natten övergick till mer våldsamma protester.

På det berömda turiststråket Las Ramblas brände maskerade demonstranter stolar och bord från kaféer. Enligt stadens räddningstjänst skadades 58 personer i bråken. Ytterligare 38 personer skadades i protester i städer som Lleida och Girona.

Polisen hade fram till torsdagskvällen frihetsberövat 97 personer i Katalonien. Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska varnar personer som deltar i våldsamheter att de inte kommer att undslippa straff.

"Måste gå framåt"

Kataloniens president Quim Torra, själv separatist, var länge tyst om de uppblossade protesterna. Han manade i september till konfrontation med Madrid om de åtalade separatistledarna fick fällande domar, men tvingades i onsdags att fördöma våldet.

Protesterna måste vara fredliga. Vi kan inte tillåta att våldsamma grupper skadar bilden av (den separatistiska) rörelsen som miljoner katalaner stöder, sade han då.

Dagen efter uppmanade han det katalanska parlamentet att genomföra en ny omröstning om katalanskt självstyre innan Torras mandat går ut i juli 2022.

Vi måste gå framåt och inte tillåta oss att bli skrämda av hot och förbud, sade han på torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters