Drömmar i uppfyllelse under VM i Åre

18 år eller 53. Spelar ingen roll. Drömmar har inget "bäst-före-datum". Under Alpina VM i Åre förverkligade både Nellie Sjösten och Ing-Marie Lagergren sina drömmar som volontärer.

Solen går upp över VM i Åre.

Solen går upp över VM i Åre.

Foto: Privat

Rakenäs/Virserum2019-02-22 05:00

– Det har varit fantastiskt roligt att få vara med om ett så stort sportevenemang, säger Ing-Marie Lagergren från Rakenäs, utanför Silverdalen.

Hon och Nellie Sjösten är nyss hemkomna, från en som de säger fantastisk upplevelse. Tillsammans med drygt 1 400 volontärer från 37 länder har de med stolthet skött allt arbete runt omkring själva tävlingen.

– Man såg ett fantastisk engagemang hos alla, från hasare i backen till de som kollar ackrediteringar eller står på någon parkering. Oavsett om man varit nära eller långt ifrån själva tävlingen så har alla visat samma glädje över att få hjälpa till och göra det till ett bra VM, säger Ing-Marie Lagergren, som tagit ledigt från sitt jobb som skolsköterska.

Det blev en helt annan vardag, med hårt arbete, som försvårades växelvis av kyla, snö och hårda vindar.

Nellie Sjösten från Virserum har ett förflutet som tävlingsåkare i alla de fyra alpina grenarna och fick därför jobb som bland annat hasare, så kallad slipcrew, i backen.

– Backen hasas mellan varannan åkare, ett uppdrag vikt för aktiva och före detta tävlingsåkare samt tränare, så det var en ära att få vara med där. Det kan ses som ett kvitto på att man kan åka skidor, säger Nellie Sjösten och fortsätter:

– Så jag fick åka lift med tävlingsåkarna och hjälpa dem komma i rätt tid till start, så det är verkligen det volontärjobb där man kommer åkarna närmast, tillägger Nellie Sjösten, som även jobbade i VM:s mediacenter med vitt skilda uppdrag – från att fixa fram fika till journalister till att hålla ordning på tv-teamens mikrofoner.

Ing-Marie Lagergren hade också turen att få vara "nära", då alla hennes olika uppdrag var förlagda till målområdet. Bland annat var hon delaktig i arbetet kring prisceremonin och snöröjningen på läktaren, som visade sig bli omfattande med tanke på att det under första veckan stundtals vräkte ner snö. Medan den starka vinden istället såg till att skapa arbete kring flaggorna.

– De störde tv:s ljudupptagningar, så inför dagens första tävling skulle alla 77 flaggor ner, för att efter avslutad tävling hissas igen, förklarar Ing-Marie Lagergren och ler vid minnet av det annorlunda och på sitt sätt tidskrävande arbetet.

– Det har verkligen varit hur häftigt som helst att få hjälpa till med ett så stort event som VM, tillägger Nellie Sjösten. Vi har fått göra så himla mycket, så när man tänker tillbaka på upplevelsen är det nästan svårt att ta in.

Ing-Marie Lagergren hade turen att ha sina uppdrag i målområdet, där hon bland annat såg till att hålla läktarna snöfria och hjälpte till under prisceremonin.
Ing-Marie Lagergren hade turen att ha sina uppdrag i målområdet, där hon bland annat såg till att hålla läktarna snöfria och hjälpte till under prisceremonin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om