Folkfest när livliga kor släpptes ut

Ett 50-tal vårystra mjölkkor på gården Råshult släpptes ut på sommarens grönbete under söndagen. För 16:e året blev kosläppet en folkfest.

Mys i gröngräset för ett par kalvar.

Mys i gröngräset för ett par kalvar.

Foto: Ivonne Svahn

Råshult2019-05-05 18:30

– Det är är skoj att träffa korna, säger Julia Söderberg från Figeholm.

Hennes familj har åkt nästan åtta mil för att vara med på kosläppet.

– Vi har varit här i sex år nu. Kosläppet har utvecklats under de här åren och jag tycker Råshult är ett jättebra ställe, säger hennes mamma Caroline Söderberg

Lagårdsplanen har bytt lite skepnad. Fika, lekmöjligheter och provsmakning. Traktorn tjänar som klätterställning där barnen står på kö för att kravla sig upp för de höga trappstegen. Det lockas med tipspromenad och att ge förslag på namn till ett par lamm. Kalvar och ungdjur, höns, kaniner och katter finns att beskåda och kanske klappa om man vill och vågar.

Råshult drivs i fjärde generationen av Ulrica och Jonas Uhre med barnen Linn och Felix och en anställd (Vanja Forsberg).

I år är 16:e året kosläppet äger rum och Ulrica Uhre tycker att det blir allt viktigare.

– Det är ett sätt att visa konsumenterna varifrån maten kommer. Folk kommer allt längre från det och allt färre har någon anknytning till landet. I år har det varit extra mycket ungdomar här. Det tycker vi är väldigt roligt. Vi har även haft folk som övernattat i husbil, berättar hon.

Höjdpunkten var naturligtvis kosläppet och utsatt tid. Korna blir varse att något är på gång och börjar råma inne i lagården. Så öppnas lagårdsporten, ko efter ko släpps ut, vårystra där hopp och spring, lite kamp om rangordningen och någon brunst skapar ett skådespel åt de uppskattningvis 600 personerna i publiken.

En del skutt och hopp blir det i vårsolen.
En del skutt och hopp blir det i vårsolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om