Att få hålla på med detta hantverk och laga mat till oändliga julbord i veckor, ja kanske månader, innan det skall njutas av gäster – det trivs jag verkligen med. Alla kockar är inte lika barnsligt förtjusta, det vet jag. Och det gäller även många av er som står hemma vid spisen, men det kanske vi kan ändra på. Mat och matlagning är och ska vara rogivande även i stressen och alla bestyr inför jul.
Tydligen ändrades våra jultraditioner efter filmen Fanny och Alexander och det kan man kanske förstå, scenen med julmat är ju fantastisk julromantik. Även om jag dukat fram julbord varje dag i flera veckor så ser jag fram emot julafton och familjens middag och vill att den ska vara lite som i nämnda filmen, för mig är det ren kärlek till matlagning.
Vet ni vad jag tror? Jo, att julbordet har sitt ursprung i Östergötland och närmare bestämt i Linköping. I slutet av 1800-talet skrev den Linköpingsfödde läkaren Charles Emil Hagdahl sin bok, ”Kokkonsten som vetenskap och konst”. Där beskriver han ingående hur kosthållningen ska se ut året om för det arbetande folket och den maten är långt ifrån vad vi önskar i dag; torftig och rätt så tråkig. Men på julafton anser C H Hagdahl att det ska bjudas frodigt av bonden och finnas mat i överflöd på bordet, både drängar och pigor ska få dricka öl och brännvin i de mängder de själva önskar denna dag. Ta nu min sanning med en nypa salt eller som en fin liten saga, men jag vill i alla fall tro att det är det Östgötska landskapet som inspirerat till julbordet en gång för länge sedan, för att sedan byggas ut med inslag från Fannys och Alexanders jul.
Mitt råd nu inför den stora helgen är att när ni står där mitt i julstöket så ta det lugnt och njut av stunden och dofterna i köket, låt barnen vara med och rulla köttbullar, låt dem få göra en vacker och god ostpaj att servera till fisken och när ni ändå gör köttbullar så blanda till en enkel och god paté samtidigt. Patén kan ni med fördel frysa in för att ta fram vid ett senare festtillfälle och servera med till exempel syltade kantareller. Därmed har ni förrätten till nyårssupén färdig på köpet!
Mat är ganska enkelt bara man tar sig tid att planera. Känn att det är roligt att laga och att du skapar njutning för många. Jag önskar alla läsare, vänner och matlagningskollegor en riktigt god jul och ett gott nytt år! Glöm inte att skicka in frågor till bostad@corren.se om det är något ni funderar på kring matlagning.
Läsarfrågor:
Hej!
Vilken är den största myten som många går på i köket?
Undrar Rebecca
Hej! Det var en klurig fråga, tycker jag. Utan att tänka för mycket så tycker jag nog detta med att marinera sitt kött innan grillning kan vara en rejäl myt. Många väljer att lägga köttet i en god marinad, detta är absolut inget fel, men köttet drar ju inte in någon smak utan den ligger kvar på utsidan. Tipset är istället att pensla på den goda marinaden gång på gång på köttet så den blir kristalliserad under själva grillningen. Men en mycket rolig fråga tycker jag.
Mvh Conny
Hej Conny!
Jag undrar om det finns det några huskurer som fungerar för att förhindra höstens/vinterns vanligaste sjukdomar?
Hälsningar Corre
Hej!
Nu är jag ju ingen klok gubbe som kan sånt, utan bara kock. Men jag har fått för mig att tron på något är ett gott mirakel, jag tror väldigt mycket på te, citron och honung när jag blir sjuk, i vilket fall så är det gott!
Mvh
Conny
Hej!
Vilken råvara tycker du att ALLA borde ha i sitt kök (något som ger mycket näring kanske?)
Jens
Hej!
Ja du, vilken råvara skulle det vara? Jag svarar nog en god ost till pastan, en parmesan, pecorino eller grana padana. Jag får lätt ångest när osten börjar sina. Eller en god olivolja. Pasta av bra kvalité vill jag också ha hemma. Inget av detta har ju speciellt högt näringsvärde kanske, men jag tycker nog att var och en ska ha sina favoritråvaror hemma.
/Conny
Experten tipsar
Västerbottenpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
120 g kallt smör
3 msk kallt vatten
Kör smör och mjöl i en matberedare till en smulig konsistens, tillsätt sedan vatten och arbeta den snabbt till en deg. Tryck ut i en form som helst går att ta bort kanterna på, går lika väl med en aluminiumform, nagga lite i botten med en gaffel. Låt sedan vila i kyl i 30 minuter eller i frys till en annan dag, går med fördel att spara. Baka sedan av den i 200 grader i ca 10 minuter.
Ostfyllning
200 gram riven Västerbottenost eller den ost ni själva föredrar
1 msk rostade kumminfrön (kan uteslutas men passar bra till sillar eller kräftor i augusti)
2 ägg
2 dl grädde
salt och vitpeppar
Lantpaté av den enklare varianten
6 pers
När ni ändå är igång med att rulla köttbullar, blanda till en enkel variant av en hederlig lantpaté.
300 g färs, samma som till den ni valt för era köttbullar
50 g tärnat bacon av fetare sort
50 g rökt tärnad skinka
½ dl svamp av valfri sort
1 msk konjak
1 tsk timjan
1 msk hackade nötter (kan uteslutas)
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk peppar
Blanda samman allt, låt stå i kyl över natt. Lägg sedan i en smord form, täck med aluminiumfolie och baka av på 125 grader till en temperatur på 70 grader. Ta ut och sätt press på patén i kyl. Klart! Så enkelt men så gott!
Krämig örtasill
6 pers
Lägg in sillen efter konstens alla regler eller köp den färdiga minutsillen.
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
½ dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
2 msk färska örter, gräslök, dill, persilja eller vilka ni själva gillar, kanske rucola, basilika eller liknande
1 näve färsk spenat
1 vitlöksklyfta
Mixa samman allt förutom sillen till en riktigt vacker grön färg. Smaka av med salt. Lägg sedan ner sillen och låt mogna i ett dygn.