Recept: Så njuter du av äpplen

Tack för alla härliga recept! Njut av höstens goda äpplen som dricka, kaka dessert eller varför inte som ingrediens i en varmrätt?

Foto: Åke Karlsson

Recept2018-10-29 09:46

Äppeldricka

Hej! Min mamma brukade göra nedanstående äppeldricka. Mamma brukade alltid ta med sig någon flaska till våra barn och det gick åt fortare än kvickt.

Hälsningar Ann-Britt Flink, Linghem.

Blanda:

5 liter skurna äpplen

6 liter kallt vatten

1 msk citronsyra

1 tsk natriumbensoat

Låt blandningen stå i 3 dygn

Sila och blanda saften med ca 4,5 hg socker.

Häll upp på flaskor.

Äppelkaka

Hej! Här är ett äppelkakerecept som jag fått av en arbetskamrat. Det är lite ovanligt med kokos i, och väldigt gott!

Hälsningar Susanne.

10–12 bitar:

50 gram margarin

2 små ägg

1,5 dl socker

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1,5 dl kall mjölk

1,5 dl kokos

3 äpplen

socker

kanel

Smält margarinet. Vispa ägg och socker. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt mjölk och margarin. Rör ner kokos. Häll smeten i en smord och bröad form, 25 cm i diameter. Lägg tätt med äppelskivor i krans ovanpå kakan. Socker och kanel strös på. Grädda i 180 grader, 35 minuter tills kakan släpper i kanterna.

Fläskpannkaka med äpplen

En vardagsfavorit, här förstärkt med kryddiga äpplen.

/Johan.

4 pers.

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

4 ägg

½ tsk salt

½ tsk strösocker

300 g bacon eller rimmat sidfläsk

3 msk smör

Stekt äpple:

3 äpplen

1 tsk strösocker

2 msk smör

2 krm malen ingefära

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, salt, socker och resten av mjölken.

Skär fläsket i strimlor eller tärningar och stek det i het torr panna tills det är knaprigt.

Smörj en långpanna med smör. Strö ut fläsket och häll på pannkakssmeten. Grädda i mitten av ugnen 20–25 min tills den har stannat och fått fin färg.

Skala och klyfta äpplena. Fräs dem med sockret i smör i en stekpanna tills de fått färg. Smaka av med ingefära.

Servera pannkakan med stekta äpplen och lingonsylt.

Rotfrukts- och äpplepytt till korv

Enkel pytt får sötma från äpplen och styrka av senapskrämen.

Smaklig måltid önskar Lena.

4 pers.

4 isterband eller frukostkorvar

Senapskräm:

2 msk dijonsenap

1 1/2 dl crème fraiche

Rotfruktsfräs:

500 g fast potatis

500 g morötter

250 g palsternacka

2 msk smör eller margarin

2 äpplen

2 msk hackad persilja

Sätt på korvarna utan fett i en kall stekpanna, låt långsamt värmas upp och steka på svag värme.

Rör ihop senap och crème fraiche, smaksätt med salt och peppar.

Skala potatis, morötter och palsternacka och skär i ca 1 cm stora bitar.

Stek rotfrukterna i smör tills de är gyllenbruna och mjuka.

Skala och tärna äpplena och blanda ned dem och persiljan i rotfruktsfräset. Stek ytterligare någon minut.

Stek färdig korvarna och servera.

Äppleris

Ett jättegott mellanmål med nostalgisk touch. Hälsningar

Lena L.

4 pers.

2 dl grötris

1,5 msk smör

4–5 äpplen

5 dl kokande vatten

2 msk socker

Fräs riset i smör utan att det tar färg. Riv äpplena och blanda ned dem i riset. Späd med det kokande vattnet. Låt koka 20 min under lock. Smaka av med socker och låt koka ett ögonblick, tills sockret smält. Man kan också tillsätta de rårivna äpplena när riset är kokt. Servera avsvalnat med kall mjölk.

Skånsk äpplekaka

Det ska egentligen vara skånsk kavring i kakan, men ströbröd fungerar fint också.

Hälsningar Christina, Linköping.

4 pers.

Äpplemos:

6–8 äpplen, beroende på storlek

1 dl vatten

ev 0,5 dl strösocker

5 dl ströbröd eller smulad kavring

100 g smör

4 dl äppelmos

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med äpplemoset. Skala och klyfta äpplen, låt sjuda på svag värme med lite vatten och socker, om det behövs. Söta äpplen klarar sig ändå. Låt svalna.

Smält sedan drygt hälften av smöret i en stekpanna och stek brödsmulorna i 5–6 minuter, tills de får lite färg.

Platta ut hälften av brödsmulorna i en ugnsfast form. Bred på äpplemoset. Lägg på resten av brödsmulorna och jämna ut. Hyvla över resten av smöret och grädda ca 30 minuter.

Serveras varm eller ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.

Nästan äppelstrudel

Fina smördegsbakelser som serveras ljumma, kanske med en klick vispgrädde.

Lycka till! Mvh Anders.

5 bakelser

1 paket små smördegsplattor

Fyllning:

3 äpplen

2 msk smör

0,5 dl hackade valnötter

0,5 dl russin eller tranbär

1 dl strösocker

1 tsk kanel

0,5 dl ströbröd

0,5 dl smält smör till pensling

Garnera med florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut smördegsbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt vänta i rumstemperatur medan du gör fyllningen.

Skala och skär äpplena i små tärningar. Stek i smör, socker och kanel på medelvärme tills äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Blanda ned ströbröd, valnötshack och russin några minuter under omrörning.

Smält smöret till penslingen.

Lägg på fyllningen och vik in hörnen på plattorna mot mitten över fyllningen. Pensla med smör. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

Sikta över florsocker vid serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!