Äppeldricka
Hej! Min mamma brukade göra nedanstående äppeldricka. Mamma brukade alltid ta med sig någon flaska till våra barn och det gick åt fortare än kvickt.
Hälsningar Ann-Britt Flink, Linghem.
Blanda:
5 liter skurna äpplen
6 liter kallt vatten
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
Låt blandningen stå i 3 dygn
Sila och blanda saften med ca 4,5 hg socker.
Häll upp på flaskor.
Äppelkaka
Hej! Här är ett äppelkakerecept som jag fått av en arbetskamrat. Det är lite ovanligt med kokos i, och väldigt gott!
Hälsningar Susanne.
10–12 bitar:
50 gram margarin
2 små ägg
1,5 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl kall mjölk
1,5 dl kokos
3 äpplen
socker
kanel
Smält margarinet. Vispa ägg och socker. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt mjölk och margarin. Rör ner kokos. Häll smeten i en smord och bröad form, 25 cm i diameter. Lägg tätt med äppelskivor i krans ovanpå kakan. Socker och kanel strös på. Grädda i 180 grader, 35 minuter tills kakan släpper i kanterna.
Fläskpannkaka med äpplen
En vardagsfavorit, här förstärkt med kryddiga äpplen.
/Johan.
4 pers.
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
½ tsk strösocker
300 g bacon eller rimmat sidfläsk
3 msk smör
Stekt äpple:
3 äpplen
1 tsk strösocker
2 msk smör
2 krm malen ingefära
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, salt, socker och resten av mjölken.
Skär fläsket i strimlor eller tärningar och stek det i het torr panna tills det är knaprigt.
Smörj en långpanna med smör. Strö ut fläsket och häll på pannkakssmeten. Grädda i mitten av ugnen 20–25 min tills den har stannat och fått fin färg.
Skala och klyfta äpplena. Fräs dem med sockret i smör i en stekpanna tills de fått färg. Smaka av med ingefära.
Servera pannkakan med stekta äpplen och lingonsylt.
Rotfrukts- och äpplepytt till korv
Enkel pytt får sötma från äpplen och styrka av senapskrämen.
Smaklig måltid önskar Lena.
4 pers.
4 isterband eller frukostkorvar
Senapskräm:
2 msk dijonsenap
1 1/2 dl crème fraiche
Rotfruktsfräs:
500 g fast potatis
500 g morötter
250 g palsternacka
2 msk smör eller margarin
2 äpplen
2 msk hackad persilja
Sätt på korvarna utan fett i en kall stekpanna, låt långsamt värmas upp och steka på svag värme.
Rör ihop senap och crème fraiche, smaksätt med salt och peppar.
Skala potatis, morötter och palsternacka och skär i ca 1 cm stora bitar.
Stek rotfrukterna i smör tills de är gyllenbruna och mjuka.
Skala och tärna äpplena och blanda ned dem och persiljan i rotfruktsfräset. Stek ytterligare någon minut.
Stek färdig korvarna och servera.
Äppleris
Ett jättegott mellanmål med nostalgisk touch. Hälsningar
Lena L.
4 pers.
2 dl grötris
1,5 msk smör
4–5 äpplen
5 dl kokande vatten
2 msk socker
Fräs riset i smör utan att det tar färg. Riv äpplena och blanda ned dem i riset. Späd med det kokande vattnet. Låt koka 20 min under lock. Smaka av med socker och låt koka ett ögonblick, tills sockret smält. Man kan också tillsätta de rårivna äpplena när riset är kokt. Servera avsvalnat med kall mjölk.
Skånsk äpplekaka
Det ska egentligen vara skånsk kavring i kakan, men ströbröd fungerar fint också.
Hälsningar Christina, Linköping.
4 pers.
Äpplemos:
6–8 äpplen, beroende på storlek
1 dl vatten
ev 0,5 dl strösocker
5 dl ströbröd eller smulad kavring
100 g smör
4 dl äppelmos
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med äpplemoset. Skala och klyfta äpplen, låt sjuda på svag värme med lite vatten och socker, om det behövs. Söta äpplen klarar sig ändå. Låt svalna.
Smält sedan drygt hälften av smöret i en stekpanna och stek brödsmulorna i 5–6 minuter, tills de får lite färg.
Platta ut hälften av brödsmulorna i en ugnsfast form. Bred på äpplemoset. Lägg på resten av brödsmulorna och jämna ut. Hyvla över resten av smöret och grädda ca 30 minuter.
Serveras varm eller ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.
Nästan äppelstrudel
Fina smördegsbakelser som serveras ljumma, kanske med en klick vispgrädde.
Lycka till! Mvh Anders.
5 bakelser
1 paket små smördegsplattor
Fyllning:
3 äpplen
2 msk smör
0,5 dl hackade valnötter
0,5 dl russin eller tranbär
1 dl strösocker
1 tsk kanel
0,5 dl ströbröd
0,5 dl smält smör till pensling
Garnera med florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut smördegsbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt vänta i rumstemperatur medan du gör fyllningen.
Skala och skär äpplena i små tärningar. Stek i smör, socker och kanel på medelvärme tills äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Blanda ned ströbröd, valnötshack och russin några minuter under omrörning.
Smält smöret till penslingen.
Lägg på fyllningen och vik in hörnen på plattorna mot mitten över fyllningen. Pensla med smör. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Sikta över florsocker vid serveringen.