Regionen slutar redovisa antalet smittade

Region Östergötland kommer inte längre att redovisa hur många som konstaterats smittade av coronaviruset. Anledningen är att smittan nu anses vara så spridd bland östgötarna att siffran blir missvisande.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-03-23 18:22

Vid lunchtid på måndagen uppgav Region Östergötland att 161 personer i länet konstaterats vara smittade av coronaviruset. Det innebär en ökning med 15 fall sedan i söndags. 

25 av de smittade vårdades på måndagen i isolering på sjukhus. På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades tio patienter på vårdavdelning och sex i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades fem patienter på vårdavdelning och tre i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdades en patient på vårdavdelning. Totalt har tre personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i länet.

Vid en presskonferens på måndagen sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind att regionen nu kommer att sluta att dagligen redovisa hur många i länet som konstaterats smittade. Med tanke på att så relativt få östgötar testas – det rör sig i huvudsak om personer som behöver sjukhusvård för sina symtom – blir siffran missvisande. 

– Vi har nu en samhällsspridning. Antalet fall kommer att öka, sade Britt Åkerlind. 

Region Östergötland har gjort en prognos som innebär att cirka 60 procent av östgötarna förväntas bli smittade. Regionen räknar med att toppen nås någon gång i slutet av april och att antalet nya fall kommer att börja minska i maj och plana ut i juni. Endast omkring en procent av de smittade östgötarna förväntas behöva sjukhusvård. 

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, uppgav att sjukvården nu ställer om för att kunna ta emot fler smittade patienter. Det innebär att planerade operationer, som inte anses vara akuta, kommer att ställas in. Sjukvården kommer att kontakta patienter som berörs. 

– Vi ökar kapaciteten på våra intensivvårdsavdelningar, sade Rickard Lundin, som ändå uppmanade alla östgötar att fortsätta att kontakta vården om de, oavsett orsak, är i behov av vård.  

Ett problem för sjukvården i rådande situation är att ovanligt många vårdanställda för tillfället är sjukskrivna. Sjukfrånvaron uppgick på måndagen till tio procent av de anställda, vilket är dubbelt så stor frånvaro än normalt. Samtidigt arbetar regionen med att få fram nödvändig skyddsutrustning till personalen. 

– En av de högst prioriterade frågorna är att säkra tillgången på skyddsmaterial, sade Lundin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!