Expertens tips: Så undviker du en stel första dejt

En ny Sifo-undersökning visar att åtta av tio oroar sig för stel stämning på första dejten och att sju av tio även har upplevt det. Här är tipsen på hur du kan undvika det. "Hitta någonting där du märker att det glöder till hos den andra" säger Jeanette Vinberg, dejtcoach.

En ny Sifo-undersökning visar att åtta av tio oroar sig för stel stämning på första dejten och att sju av tio även har upplevt det.

En ny Sifo-undersökning visar att åtta av tio oroar sig för stel stämning på första dejten och att sju av tio även har upplevt det.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Relationer2022-07-19 20:30

Enligt Sifo-undersökningen, som genomförts av Kanta public på uppdrag av mobiloperatören Halebop, uppgav 78 procent av alla tillfrågade som någon gång varit på en dejt att de oroat sig för stel stämning inför den. 

– Det är vanligt att vi försöker sälja in oss så pass mycket att det blir stelt. Egentligen är det vi själva som skapar stel stämning på grund av att vi vill bli valda. Fokuset ligger väldigt mycket på att vi ska bli bejakade och inte avvisad, därav hamnar vi ganska lätt i en stel stämning, säger Jeanette Vinberg.

Undersökningen som bygger på 1 971 intervjuer med svenska allmänheten i åldrarna 18-45 år visade även att 69 procent någon gång har upplevt stel stämning under första dejten. 

– Ofta stämmer det mesta på pappret men så fungerar vi inte alls i verkliga livet och med kemin, det finns ingen attraktion. Det kan vara doft, kroppsspråk eller nervositet. Det finns många aspekter på detta men det beror helt enkelt på att vi inte klickar eller bygger attraktion, säger Vinberg.

När det gäller dejtingappar säger Vinberg att det är viktigt att bilden stämmer överens med det verkliga utseendet. 

– Jag går ut med en varning här till alla: ha koll på att profilbilderna är autentiska. Är de inte det så blir första intrycket negativt och det är väldigt svårt att hämta upp och där tänker jag också att det kan bli stelt. 

För att undvika stel stämning under en första dejt finns det vissa knep att ta till. 

– Vi ska vara oss själva och få in lite humor i det hela, vi måste skratta och det måste kännas härligt att vara på den här dejten.

Vidare säger hon att ett tips är att undvika samtal om barntrauman och tunga ämnen som kan göra att stämningen blir negativ.

– Absolut ska man toucha livet men vi behöver inte trycka ner dejten, utan mer lättsamt skapa kontakt och samhörighet. Man kan fokusera på att hitta gemensamma nämnare. För det skapar en igenkänningsfaktor som skapar attraktion.

Ytterligare en viktig faktor är att vara nyfiken på den andra, ställa frågor och vara närvarande.

– Du får absolut inte vara ofokuserad eller trött. Du får heller inte komma ovårdad, gör dig fin och visa att du ansträngt dig. 

Vad kan man göra för att rädda upp stämningen om det skulle bli stelt?

– Hittat någonting där du märker att det glöder till hos den andra. Jag hade nog förberett mig lite innan dejten och tagit reda på vad den här personen brinner för. Var ligger den här "edgen", så man kan fånga den om det blir tyst. 

Om du oroar dig för stel stämning inför en första dejt kan det vara till fördel att välja en plats med en talande miljö.

– Det kan vara allt från konstutställningar, aktiviteter till wine and dine. Beroende på vad man själv har för intressen. En restaurang kan också tala väldigt mycket, man pratar om menyn och vin och så vidare.

En annan viktig faktor som Vinberg trycker på är att vara mer selektiv innan och att inte gå ifrån sina egna värderingar och visioner. 

– Är det trögt i chatten, ha ett samtal och känn av det innan du går ut på dejt. Vi kan inte dejta alla. Det måste finnas någonting som "connectar". Ta reda på dina egna värderingar innan dejten och vad du vill med denna relationen. Så man inte hamnar i ett dött läge där en vill ha en sexrelation och en vill skaffa barn.

"Om man känner att man är en person där det finns risk att det lätt bli tyst eller vet med sig att man är lite nervös. Då tycker jag man ska välja dejterna i miljöer där miljöerna talar, för då plockar det ifrån ansvaret lite från oss själva" säger Jeanette Vinberg.
"Om man känner att man är en person där det finns risk att det lätt bli tyst eller vet med sig att man är lite nervös. Då tycker jag man ska välja dejterna i miljöer där miljöerna talar, för då plockar det ifrån ansvaret lite från oss själva" säger Jeanette Vinberg.
Dejtingexpertens tips

Veta vad du själv söker innan du går ut på dejten. 

När du väl är på dejt gäller det att vara nyfiken på den andra. Ställ frågor och skapa en dialog, inte en monolog. 

Skapa attraktion. Undvik friendzonen, lägg in lite flört och gärna lite beröring. 

Vett och etikett. Var uppmärksam och ta hand om din dejt. 

Undvik tunga ämnen som skapar negativ energi och försök att fokusera på det positiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!