Astridpristagare utses snart

Den 17 mars tillkännages i Vimmerby vem eller vilka som blir årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Juryn har haft ett hundratal förslag att välja bland.

Precis som i fjol samlas Astrid Lindgren-juryn i Vimmerby när pristagaren av litteraturpriset ska tillkännages. Foto: Janne Strömsten

Precis som i fjol samlas Astrid Lindgren-juryn i Vimmerby när pristagaren av litteraturpriset ska tillkännages. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Reportage2004-02-24 07:57

Själva priset, som är på fem miljoner kronor, delas ut vid en ceremoni på Skansen i Stockholm den 26 maj.
Litteraturpriset instiftades av regeringen inför Astrid Lindgrens begravning i mars 2002 och delades ut för första gången förra året.
Då fick författaren Christine Nöstlinger från Österrike samt författaren och illustratören Maurice Sendak från USA ta emot priset.
Men först kommer alltså världens blickar att vändas mot Vimmerby, där litteraturprisets jury har säsongens sista möte den 17 mars och direkt därefter tillkännager årets pristagare.
Litteraturpriset, som internationellt går under förkortningen ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), är störst i världen. Det instiftades av svenska regeringen som ett pris från hela svenska folket. Aldrig tidigare hade det funnits ett internationellt barnbokspris med en sådan prissumma. I prestige och status kan det jämföras med H C Andersen-medaljen, som ju bara delas ut vartannat år och där pristagaren får nöja sig med äran.Juryns hårda uppgift är att hitta ett högkvalitativt författarskap, som är skrivet i Astrid Lindgrens och humanismens anda. Kulturrådet, som administrerar priset, har också gett juryn möjlighet att tolka litteraturbegreppet med vidare ramar, så att även muntligt berättande kan premieras. Minnespriset ska också "på global nivå främja barns rättigheter" och detta betyder att delar av priset kan gå till organisationer som arbetar för barns rätt till litteratur.
Inför årets pris har juryn haft ett hundratal förslag till pristagare att ta ställning till. Det är nomineringar från de instanser världen runt, som i våras bjöds in att föreslå kandidater till 2004 års pris. Instanser från ett 40-tal länder har skickat in sina förslag, allt från International Board on Books for Young People i Albanien till Children?s Literature Association i USA.

Fakta
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är instiftat av Sveriges regering och administreras av Statens kulturråd. Priset är ett internationellt barn- och ungdomslitteraturpris, som årligen tilldelas en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet. Författarskap, illustratörskap, berättande och läsfrämjande arbete kan belönas.
Prissumman är fem miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om