Bibliotekschefen som aldrig tröttnar

Nog kan man väl drista sig till att undra om han ändå inte i ärlighetens namn kan bli lite, lite trött på Astrid Lindgren i alla fall, bibliotekschefen i Vimmerby.
Icke då. Peter Düring har inte tröttnat.
- Inte hittills i varje fall.

Reportage2003-01-21 10:29


De senaste åren har han haft ambitionen att tydligare koppla Astrid till böckernas högborg. Biblioteket. Sverige ska veta att Astrid Lindgrens bibliotek finns i Vimmerby.
På biblioteket i Vimmerby finns åtskilliga märkvärdiga Astrid-böcker. Böcker översatta till för oss exotiska språk. Signerade böcker. Och de alldeles vanliga, som är mycket flitigt utlånade.
- Det fantastiska med henne är ju att hon aldrig haft några svackor. Hon har skrivit något som kan tilltala alla. Och sedan Pippi kom ut för över 50 år sedan har hon varit oerhört produktiv.

Pippi gav urkraft
Pippi Långstrump är en av de bästa svenska böcker Peter Düring vet.
Här har Astrid inte bara åstadkommit banbrytande, underhållande och rolig barnlitteratur. Hon har förändrat något, på djupet. I åtskilliga unga kvinnor tycker sig Peter Düring se något han vill lägga på Pippis konto. Självkänslan. Kompetensen.
Och det urstarka kan han rentav skönja i sexåriga dottern därhemma, då och då.
Han tror att det finns något i de här böckerna som kommer att hålla. Jämt.
- Pippi och Emil kommer alltid att stå sig. Särskilt sedan mediaindustrin kopplats till böckerna och det blivit så mycket bra gjort.
Astrid Lindgrens filmer lockar ständigt ny publik.
Och bra filmer kan locka till läsning. Som lockar till ännu mer läsning.

Kulturkonferens
Att lyfta fram Astrid Lindgrens böcker, tydliggöra att här, i Vimmerby, finns berättandets kärna, är en ambition som går långt vidare än de hektiska dagar Vimmerby upplever just nu, när Astrid fyller 90.
När Peter Düring tillträdde tjänsten som bibliotekschef i Vimmerby kände han ett direkt ansvar. Ingen skulle kunna passera dessa dörrar utan att vara fullkomligt medveten om att det är något unikt med detta bibliotek.
För att sprida detta ut över landet drog smålandsbiblioteken gemensamt igång en Astrid Lindgren-konferens hösten 1995, samma år som Pippi fyllde 50.
Man valde att förlägga konferensen i november, under de dagar Astrid fyller år. Och i Vimmerby.
Bibliotekarier, lärare, barnomsorgspersonal, förskollärare och andra med intresse för barn och barnlitteratur har bjudits in.
De två första åren har litteraturprofessorer, filmvetare, Astrids illustratörer, musiker, Astrid-kännare och andra delgett sina kunskaper. Och att systrarna från Näs har varit närvarande har förstås förgyllt extra.

"Det började i köket..."
I år får man nog räkna med att ta Astrid Lindgren på orden när hon uttryckt sin önskan att få vara ifred när hon fyller år.
Men kulturkonferensen i Vimmerby går liksom inte av för hackor, ändå. Den pågår 13-14 november och bjuder mycket matnyttigheter.
- Det blir alltså tredje året och att det här samarbetet fortsätter är mycket viktigt. Vi siktar redan vidare på kulturåret 1998.
Årets program går i berättandet och läsningens tecken, under rubriken "Det började i köket...Astrid Lindgren och berättandet, barnen och läsningen".
Till konferensen har Vimmerby bibliotek tillsammans med länsbiblioteken i Kalmar och Jönköpings län lyckats knyta landets främsta Astrid Lindgren-kännare inom området.
Margareta Strömstedt arbetar med en komplettering av sin uppskattade biografi och berättar utifrån detta om Astrids skaparliv efter 1970.
Harriet Söderblom-Wallenstråle, en av grundarna av Svenska Barnboksakademin, bidrar med sagor och skrönor från den småländska berättartraditionen.
Lena Törnqvist från Svenska Barnboksinstitutet ger inblickar i Astrids egen läsning och vad som påverkade henne.
Helene Ehriander, litteraturvetare från Lunds Universitet, avslöjar nya fakta kring Astrid som förlagsredaktör, medan författaren Ulf Stark fått hedersuppdraget att hylla Astrid på 90-årsdagen på sitt sätt.
Flera av föreläsarna deltar också i ett samtal om barnlitteraturens ställning idag och Atrid Lindgrens betydelse för utvecklingen. Samtalsledare är den mångkunnige litteraturläraren från Högskolan i Jönköping, Karl Lindqvist.
I sammanhanget kommer man inte att förbise att det är 50 år sedan första Bullerbyboken, Alla vi barn i Bullerbyn, gavs ut.
Dessutom blir det lite extra festligheter redan kvällen innan konferensen inleds med stort bonnakalas på Stadshotellet.

Nobelpriset
Som många andra framhåller Peter Düring Astrid Lindgrens betydelse inte bara som författare, utan också som person.
- Hon är stark, rapp och härlig. Någon att räkna med på högsta politiska nivå. Det finns väl inte som har en så fantastisk förmåga att "sätta fingret på", som hon, Som får oss att säga "visst, precis så är det".
Bibliotekschefen delar den folkligt utbredda uppfattningen att Astrid borde tilldelas Nobelpriset i litteratur.
- Det finns ingen mer självklar. Det finns ingenting som ligger henne i fatet förutom det att hon skrivit barnlitteratur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om