"Det är bara här hon är född"

I ganska många avseenden har Vimmerby kommun ingenting annat att erbjuda än vad många andra kommuner har.
- Men ingen annan har en Astrid. Det är bara här hon är född, säger turistchef Christina Thorstensson, som har svårt att hitta en gräns för Astrid Lindgrens attraktionskraft.
Det handlar mera om att förvalta sitt pund och göra det väl. Att inse värdet, men inte sälja sin själ.
Tala om balansgång...

Reportage2003-01-21 10:59

Den absoluta majoriteten av turisterna som kommer till Vimmerby är medvetna om att det var här hon föddes. En stor del av dem kommer också hit just av den orsaken.
- Eftersom vi vet att barnen i stor utsträckning styr familjens semesterval kan man säga att barn är bra på så vis att de förnyas, konstaterar turistchefen leende.
Men Astrid Lindgren lockar alla generationer. Den guide som följer med pensionärer på busstur och tror att intresset att se Katthult må vara svalt misstar sig. Klart att man ska ta en sväng till snickerboa också.

Balansgång
Turismen i Vimmerby bygger, numera, på Astrid Lindgrens rötter här.
På det faktum att det förmodligen inte skulle ha blivit några Bullerbybarn om Astrid Lindgren varit född i Stockholm.
- Måhända att det blivit en Karlsson på taket. Men ingen Emil. Var så säker.
Astrid Lindgren är för turistkommunen Vimmerby ett guldägg. Men Christina Thorstensson betonar att det gäller att balansera väl mellan att exploatera och kommersialisera - vilket vore ödesdigert - och att "slå sig till ro och skicka allt till Junibacken i Stockholm".

Ingen myt
Intresset för Astrid Lindgren kretsar inte enkom kring själva slutprodukten, alltså författarskapet.
Det man allt mer försöker poängtera är värdet i den miljö Astrid Lindgren växte upp i. På det viset punkteras myten.
- Det finns utländska turister som byggt upp en fantastisk Astrid-illusion, som om hon vore en myt.
Men hon är i högsta grad verklig. Och likaså gärdesgårdarna, vägen hon gick till skolan, Båtsmansbacken, barndomshemmet. Det Vimmerbyborna knappast lägger märke till kan få tyska turister att bli blankögda av rörelse.
Christina har exempel. Hon har mött besökare på turistbyrån som blivit så berörda, så tagna bara av att vara h ä r att de fått tårar i ögonen.
Den känslan för Astrid Lindgren och Vimmerby är förstås något vackert.
Och turistchefen brukar fundera över vad som är så fascinerande, hur böcker skrivna för 50 år sedan, av en person född kring sekelskiftet, inte på något vis upplevs som mossiga.
- Språket och känslan är något tidlöst. Hon skriver direkt till barnet, även 90-talets barn, som på så många vis kan anses vara kräsna, bortskämda, som tröttar på nya dataprogram efter bara några gånger.
Hon minns själv hur hon träffades direkt och högst personligen som mycket späd, när mamma läste Pippi för henne.
- Jag var övertygad om att mamma själv la in det där om att Tommy aldrig bet på naglarna - för det gjorde ju jag - och jag minns min förvåning när det faktiskt stod på det viset när jag läste det själv.

Positiv uppmärksamhet
Idag säger egna sonen att "Astrid skriver till honom" och kanske är det väl precis så det är.
Och Christina Thorstensson är övertygad om att den direktlinjen kommer att vara öppen in i barnahjärtan åtminstone hundra år framöver.
- Jag är väldigt glad över vår framtida permanenta utställning. Den tillför något vi saknat oerhört och jag vet att många är intresserade av hur allting började. Det här är en naturlig förlängning av det vi har och av vår turistsäsong. Det är dags att lyfta fram det litterära på det här viset.
Det är 1997 Astrid Lindgren fyller 90. I samband med 80-årsdagen fick Vimmerby internationell uppmärksamhet och tyskarna började ringa i mycket, mycket god tid för att höra vad som händer i samband med födelsedagen.
- Hennes 90-årsdag kommer absolut att påverka bokningarna framöver. All uppmärksamhet är bra. Och mer positiv uppmärksamhet än Vimmerby får i det här sammanhanget kan man ju knappast kräva.

Rebecca Forsgren Malmström
Fotnot: I TV:s resemagasin "Packat och klart" kan ni den 16 november se ett inslag om Vimmerby som resmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om