"Det här är bara början"

Han säger att det är svårt att sia. Och då särskilt om framtiden. Men en sak är han övertygad om, kommunalrådet i Vimmerby; Astrid Lindgrens böcker kommer att älskas länge, länge än.
- Det här är bara början. Jag tror hennes betydelse kommer att öka ytterligare. Hon har satt barnet i centrum och det är odödligt.

Reportage2003-01-21 11:10

Ett vackert exempel på den lindgrenska genomslagskraften fick Leif Larsson den gången han klev in hemma hos borgmästaren i Joniskis i Litauen. En halvmeter i bokhyllan med Astrid Lindgrens böcker tillsammans med ytterligare e n svensk bok, av Axel Munthe.
- Och han är ju också från Vimmerby...
Möjligen är det sådant som ska till för att en Vimmerbybo ska inse det stora. Det fascinerande i vetskapen att människor i andra delar av världen kan nicka igenkännande åt våra egna barndomsminnen. Vid sidan av det rent fundamentala - behovet av kärlek, trygghet, stimulans, mat och tak över huvudet delar barnen i Sverige och Vimmerby och Ryssland och Brasilien och Tyskland upplevelsen av att ha känt en Pippi Långstrump, en Mio, en Karlsson på taket.
Han drar ytterligare ett exempel. Dagens Industri gjorde en attitydundersökning där europeiska ungdomar fick svara på vad de förknippade med olika länder. Vad skulle associeras till Sverige? Palme? Volvo? Det svenska stålet?
- Det nordiska klimatet, blonda svenskor och Pippi blev det. Och rubriken tyckte jag om: "Pippi är starkare än stålet".

Rötterna djupnade
För Leif Larsson har den småländska lantliga tonen, det naturnära i Astrids författarskap legat närmast hjärtat. Därför är Emil favoriten. Därför minns han Bullerbyböckerna så väl. I Bullerbyn fanns barn han kunde identifiera sig med som liten.
- Det var en slags bekräftelse på det jag själv upplevde som barn. Rötterna djupnade.
För egna dottern har han läst "så gott han hunnit". Som så många andra föräldrar säger han att Astrids böcker varit något extra. En kittling i den vuxne, eller en kittling i barnet i den vuxne.
- Och det finns väldigt många bra barnböcker som inte alls kittlar på samma sätt. När jag läst hennes böcker som vuxen öppnar sig nya fönster, hela tiden.
Att Leif Larsson så starkt känner att Astrid Lindgren satt fingret på hans barndom är inte konstigt. Uppvuxen på bondgård i en lantlig miljö, som i kontrast mot vad många barn i dag har att växa i, kan betecknas som idyll. Pappa Yngve var vän med Astrids äldre bror Gunnar - de båda delade politisk uppfattning och Gunnar Ericssons Svitjodsatirer blev en ny läsupplevelse för den halvvuxne Leif.

Speciellt ansvar
Men det är inte bara smålandsungar uppvuxna med bara fötter i bäckvatten och stenrösen utanför knuten som förmår ta in Astrid Lindgren.
- Det finns ett enormt intresse från nya grupper. Och när det gäller framtidens turister kommer många från Polen och Baltikum.
Vimmerby är kommunen som kan visa miljön Astrid Lindgren insöp med modersmjölken och det är en unik guldko, förstås. Vem bär ansvaret, vem har uppgiften att bromsa, att mota det stötande, det allför kommersiella?
- Det är ett mycket speciellt ansvar vi har i den här kommunen, men givetvis har också Astrid och hennes anhöriga ett självklart intresse i att ingenting förvanskas.

Kulturturism
Leif Larsson tycker att utvecklingen går åt rätt håll. Intresset kring Astrid som person har lett till en förstärkning av det branschen kallar kulturturism. Turisterna vill i allt större utsträckning ta del av naturen och miljön som gett näring till böckerna.
- Det Astrid Lindgren i grunden ger uttryck för är ju kulturen för just det här området - ingen är bättre Vimmerbyambassadör än hon. Turisterna blir därför inte bara intresserade av Astrid Lindgren och Astrid Lindgrens Värld. Man vill se hur naturen är, man vill ut till gårdarna, hagarna, stengärdersgårdarna.
Därför tror han att barndomshemmet Näs kommer att få allt starkare dragningskraft. Och att planerna på en permanent utställning förverkligas är viktigt.
- Det gäller att ta vara på det goda. Och att tänja på attraktionstiden, så att det inte bara finns aktiviteter under några sommarmånader.
Men han är bekymrad över hanteringen av kulturlandskapet och säger att "Astrid Lindgrens Småland" sannerligen inte består av granskog inpå stadsgränsen.

Satt Vimmerby på kartan
Han är inte särskilt överraskad över att Astrid Lindgren bara blivit större med åren. En naturlig följd av ett författarskap som är tidlöst.
- Hon har lyckats sätta barnet i centrum och det är odödligt. Vi har mor- och farföräldrar som fått Astrid Lindgren-böcker lästa för sig och samma böcker står sig kraftfullt för barnbarnens räkning också.
- Astrid Lindgren har nog för alltid satt Vimmerby på världens karta.

Rebecca Forsgren Malmström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om