"Ett olyckligt beslut"

- Jag beklagar att juryn inte tog det femte alternativet, nämligen inget av förslagen, säger Mikael Sandström, Föreningen bevara Vimmerby. Rein Soowik, vip, är förvånad. - Av de fyra förslagen är det inte det vackraste, det tycker jag är linden. - Ett olyckligt beslut, säger Charlotte Hedborg, ordförande i Vimmerby Konstförening. - Helst vill jag ha en staty, säger Bengt Johansson, orförande i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning.

Reportage2003-03-29 10:40

Bengt Johansson tror trots allt på ett lyckligt slut när det gäller minnesmärket.
- Det får vi hoppas. Det blir nog den föreslagna och då får vi nöja oss med det, säger han men vidhåller att en staty av Astrid i helfigur sittandes på en bänk är hans eget favoritförslag.
Bengt Johansson är inte främmande för tanken på en folkomröstning.
- Vill de verkligen veta vad allmänheten tycker så är det ett bra sätt. Då skulle vi ha de fyra föreslagna konstverken och en porträttstaty att rösta om, säger han.

Svår att förstå
Mikael Sandström framför att Föreningen bevara Vimmerby kommer att fortsätta jobba för att Vimmerby får en Astrid-staty på torget och att platsen döps till Astrid Lindgrens torg eller Astrid Lindgrens plats.
- Vilket av de fyra föreslagna minnesmärkena som var minst dåligt är upp till var och en att avgöra, säger Sandström.
Rein Soowik önskar att det inte blir något av de fyra föreslagna minnesmärkena. Han anser att "Källa Astrid" är svår att förstå sig på för både barn och vuxna.
- Egentligen har vi redan ett minnesmärke; Astrid Lindgrens Värld, säger Rein Soowik.
Att lägga ut kanske så mycket som en miljon på ett obegripligt konstverk anser Soowik vara slöseri.
- Bättre att lägga pengarna på en lekpark.

Tåla ögats slitage
Charlotte Hedborg hade önskat sig en enkel kraftfull staty i brons, glas eller något annat bestående material.
- Utan både ljud och vatten. En skulptur som överlåter åt betraktaren att använda sin fantasi. Ett konstverk där man utan allt tvivel anar Astrid och den magi hon stod för i sina böcker.
Charlotte Hedborg tycker som Sven Lundh, grundare av Källemo möbler och direktor för Smålands konstarkiv, när han säger att ett konstverk "ska tåla ögats slitage".
- Både i fysisk mening och i andemening. Nu hoppas jag att kommunstyrelsen kommer att kontakta konstföreningen för vi tror oss veta att vi har en del att tillföra i diskussionen, avslutar Charlotte Hedborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om