Larry ny ordförande i Astridjuryn

Chefen för Internationella biblioteket i Stockholm, barnbibliotekarien Larry Lempert, blir från och med 1 juli ny ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Den tidigare ordföranden Janne Lundström kvarstår som ledamot. Samtliga ledamöter omförordnas till nästa mandatperiod.

Larry Lempert har utsetts till ny ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Larry Lempert har utsetts till ny ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Foto:

Reportage2004-03-02 16:04

Litteraturprisets jury tillsattes för två år sedan av Kulturrådets styrelse och består av tolv ledamöter med breda kunskaper om barn och ungdomslitteratur. Juryledamöterna kan sitta tre perioder om fyra år vardera, men för att undvika att samtliga ledamöter skulle bytas ut vid ett och samma tillfälle inledde hälften av ledamöterna med en tvåårig mandatperiod.
Men vilka är de då, ledamöterna i juryn?

Juryn består idag av Mats Berggren, Ulf Boëthius, Agneta Edwards, Birgitta Fransson, Lars H Gustavsson, Fibben Hald, Larry Lempert, Annika Lindgren, Janne Lundström, Ulla Lundqvist, Maria Nikolajeva och Ulla Rhedin.
Den kommande ordföranden, Larry Lempert, är juryns presstalesman. Han är barnbibliotekarie och mediepedagog. Är nu chef för Internationella biblioteket i Stockholm och har tidigare lett "Läsår Stockholm", ett läsfrämjande projekt inom Stockholms stad, vars syfte var att stimulera läsning för alla åldrar. Han är styrelseledamot i IBBY Sverige (International Board on Books for Young People).
Mats Bergren är ungdoms- och vuxenboksförfattare och debuterade med "Orent ackord" 1987. Han är också litteraturkritiker och upphovsman till stora översiktsrecensioner i Aftonbladet under 11 år och i Barn & Kultur i tre år. Han har läst större delen av ungdomsboksutgivningen de senaste 15 åren.
Ulf Boëthius är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Han började som Strindbergsforskare men övergick till populärlitteratur och därefter barn- och ungdomslitteratur. Han har skrivit ett stort antal uppsatser, varav en om Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga" - "Konsten att göra sig rolig".
Agneta Edwards, fil. kand i litteraturvetenskap, arbetar med läsfrämjande verksamhet som litteraturpedagog på Stadsbiblioteket för skol- och fritidsnämnden i Helsingborg. Hon undervisar också i barn- och ungdomslitteratur vid Lunds universitet.
Birgitta Fransson är journalist och litteraturkritiker med inriktning på barnlitteratur och grundade 1986 tidskriften "Opsis Kalopsis", en barnkulturtidskrift för vuxna. Hon var journalist på Kamratposten och dess chefredaktör 1979-85.

Lars H Gustafsson är skolöverläkare och docent i socialmedicin. Han skriver också böcker i ämnet barn och föräldraskap.
Fibben Hald är tecknare och barnboksillustratör, debuterade 1963 med Lennart Hellsings "Katten blåste i silverhorn". Har arbetat med författare som Max Lundgren och Lars Forsell.
Sedan 1950-talet är han illustratör till signaturen Kajenns dagsverser i Svenska Dagbladet.
Annika Lindgren är redaktör på Prisma bokförlag och barnbarn till Astrid Lindgren. Hon är styrelsemedlem i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt.
Juryns nuvarande ordförande Janne Lundström, fil. kand, är barn- och ungdomsboksförfattare och kulturjournalist. Han är ledamot i Svenska barnboksakademin sedan 1991. Debuterade som barnboksförfattare 1977 och har skrivit seriealbum och barnböcker, bilderböcker och ungdomsromaner.

Ulla Lundqvist är barn- och ungdomsboksförfattare, fackboksförfattare, litteraturkritiker och barnlitteraturforskare. Bland de senare verken finns "Pippi i Palestina", "Kärlek, brott och skratt" och "Kulla-Gulla i slukaråldern".
Maria Nikolajeva är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.Åren 1993-97 var hon ordförande i The International Research Society for ChildrenŽs Literature.
Ulla Rhedin, fil. dr i litteraturvetenskap, är bilderboksforskare, skribent och föreläsare inom barnboksområdet i Norden. Hon lämnade nyligen sin tjänst som universitetslektor vid Karlstads universitet för att arbeta med egen forskning och skrivande.
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har instiftats av den svenska regeringen och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris.
Priset på 5 miljoner kronor delas ut årligen till författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i AstridLindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen. Astrid Lindgren var tydlig i sitt engagemang för barnens rätt och ställde sig alltid på barnens sida. Därför ska priset även ha en dimension av att på global nivå främja barns rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om