Sjung, sjung, sjung, IOGT håller allsångskväll med Astrids visor

IOGT-NTO drog igång allsångskvällar i Vimmerby 1961 och har vid det här laget passerat kväll numro 200 och några därtill. Höstens andra och sista allsångskväll råkar infalla två dagar innan en mycket speciell 90-årsdag. - Klart att det blir Astrid Lindgren-betonat. Det blir bara för "Kulsprutorna" att träna in lite, säger May Svensson.

IOGT-NTO har ordnat allsångskvällar i Vimmerby sedan början av 1960-talet. Astrid Lindgren-betonat blir det förstås i november.

IOGT-NTO har ordnat allsångskvällar i Vimmerby sedan början av 1960-talet. Astrid Lindgren-betonat blir det förstås i november.

Foto:

Reportage2003-01-21 11:05

May och Thorsten Svensson har i IOGT-NTO:s regi arrangerat allsångskvällar i rejäl mängd vid det här laget. Många mer eller mindre kända artister har passerat Källängsparken sommartid eller Sveasalen vintertid - och den egna villan på Trädgårdsgatan, där det hänt att det privatlirats så att takkronan gungat.
De fick ögonen - och öronen - på sina favoriter för sisådär 25 år sedan. Östgötarna "Kulsprutorna" har varit programledande kompgrupp och framträtt i eget majestät vid åtskilliga av de dryga 200 allsångskvällarna.
Astrid Lindgren-kväll
Vad gäller det publika intresset har det varit av båda sorterna.
- I början kom det ju väldigt mycket folk, förstås. Det var bara vi som hade allsångskvällar. Sedan ökade konkurrensen med trivselaftnar och sådant.
Det har varit sommarsvackor innan Vimmerby blev turiststad.
- Då lämnade ju folk Vimmerby på sommaren och det var svårare att få folk. Nu är det annat.
Höstens andra och sista allsångskväll bokades till 12 november och eftersom Thorsten Svensson är med i planeringsgruppen som håller i firandet av Astrids födelsedag i Vimmerby föll det sig ganska naturligt koppla allsångskvällen till detta.
Det blir en Astrid Lindgren-betonad allsångskväll i Sveasalen, med andra ord, och "Kulsprutorna", som inte har särdeles många Riedelkompositioner på repertoaren har inget val.
- De får träna, säger May.
Själv är hon förtjust i Astrids skapelser, och förkastar tanken på att man någonsin skulle växa från hennes verk.
En alldeles särskild krydda är det förstås när en av sönerna fick rollen som Bullerbypappa i Lasse Hallströms filmer, som spelades in i Sevedstorp för omkring tio år sedan.
Musiken kring Astrid har ett starkt grepp om svensken, gammal som ung.
Det är låtar vi kan sjunga, låtar de allra flesta vill sjunga också.
Vill man sjunga tillsammans med andra kan man alltså göra det den 12 november i Sveasalen. Och det är i högsta grad troligt att allsångsgästerna kommer att få hjälp av en välbekant tös med röda flätor...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!