Svenska folkets gåva till Astrid

Världens barn älskar henne. Hur tackar man för sånt? undrar Insamlingsstiftelsen för bevarande av Astrid Lindgrens gärning. Det vet de redan. En egen gård, tillägnad henne, i anslutning till Astrid Lindgrens Värld. En permanent utställningshall med utrymme för en upplevelsedel av alldeles nytt slag.

Så här är det tänkt att Astrid Lindgrens Gård kommer att se ut. Insamlingsstiftelsen hoppas att utställningen ska stå klar novmeber nästa år.

Så här är det tänkt att Astrid Lindgrens Gård kommer att se ut. Insamlingsstiftelsen hoppas att utställningen ska stå klar novmeber nästa år.

Foto:

Reportage2003-01-21 10:10


- Det finns redan ett Junibacken och en Astrid Lindgrens Värld. Det här ska bli något annat, säger Lena Törnqvist, konstnärlig ledare för projektet.
Lena Törnqvist, Svenska Barnboksinstitutet, kan Astrid Lindgren på sina fem.
- När man fördjupar sig i hennes böcker är det fantastiska att man hela tiden hittar ytterligare en dimension. Man kan läsa henne med olika glasögon på.
Nu har hon frikopplad från sitt ordinarie arbete för att under ett och ett halvt år arbeta med projektet Astrid Lindgrens Gård. Ett drömprojekt, säger hon själv.
- En "en-gång-i-livet-chans".

Hur hedrar man?
Två voro de inledande frågeställningarna när allt drog igång i november 1996, med ett upprop där många kulturkändisar - och andra kändisar - skrev på. Vad gör man för att hedra Astrid? Och den mer lokalt betonade frågan: Vad gör vi för att förlänga säsongen i Astrid Lindgrens Värld och nå ut till nya målgrupper?
Nu ska redan inledningsvis noteras att Astrid Lindgrens Värld är en sak och den blivande Astrid Lindgrens Gård en annan. I nuläget är det dock tänkt att Astrid Lindgrens Gård ska ligga inom ALV:s hägn.
- Men man kommer att kunna gå till enbart Astrid Lindgrens Gård, säger insamlingsstiftelsens ordförande Bengt Johansson.
Han känner starkt för det här. Under sina år som kommunalråd i Vimmerby blev han god vän med Astrid. Det började faktiskt tidigt, några år efter att familjen Johansson slagit ned sina bopålar i Astrids barndomsstad och det var aktuellt med stadsplan i Kohagsområdet. I förslaget till stadsplanen återstod inte mycket av de gamla betesmarkerna och åkrarna som hört till Näs.
Bengt Johansson reagerade. Insåg att här var man fel ute.
- Jag skrev en motion.
"Bevara åtminstone en del av Näsområdet, som i framtiden kan komma att bli av värde" tyckte Bengt. Och lite, lite mer fick vara kvar och syns vid sidan av Lundgatan när man kör ner mot ALV.
En och annan stenmur, också.
- Då ringde Astrid och tackade.

Rätt profil
Det blev inkörsporten till en lång vänskap, som sagt. Och nu är Bengt Johansson en av tillskyndarna för Astrid Lindgrens Gård.
Han vet att det finns efterfrågan av ett komplement till Astrid Lindgrens Värld. Något för den som inte vill eller orkar avsätta en heldag i parken, men ändå är intresserad av Astrid och det hon gjort.
Som alltid har man varit mån att efterfråga Astrids synpunkter och Bengt Johansson poängterar vilken viktig roll programrådet i Astrid Lindgrens Värld alltid har spelat när det gäller att bevaka Astrids intressen.
- Ska man bygga något nytt ska det också vara rätt profil på bygget.
Rent ytligt fastnade man för en stor ladugårdslänga, som kommer att inredas i två plan.
- En kvarts miljon besökare kommer redan varje år till Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Jag tror att det här kommer att bli ett väldigt fint tillskott till det vi kan erbjuda turisterna.

Något för alla
Bengt Johansson är alltså ordförande i stiftelsen, som i övrigt består av författaren Margareta Strömstedt, Stockholm, bankdirektör Bo Söderberg, Bromma, Joakim Karlén, VD i ALV i Vimmerby, förre statsrådet Nils G. Åsling, Trångsviken, Heide Simonis, Ministerpräsident i Schleswig-Holstein och advokaten Ernst Johansson, Raisdorf.
Själva utformningen av gården står alltså Lena Törnqvist för, tillsammans med scenografen Moniqa Sunnerberg, som är arkitekt för upplevelsedelen.
Utställningen vänder sig till alla mellan 3 och 90 år. Där ska finnas något både för den som bara är ytligt bekant med Astrid Lindgrens författarskap och de riktigt hängivna kännarna. En målsättning är att förena upplevelse och kunskap och en genomgående idé att visa hur mycket i Astrid Lindgrens eget liv - framför allt i barndomen - som lämnat stoff till hennes böcker.
Utställningen är tänkt att fungera dels på ett barnplan, både bildligt och bokstavligt, och dels på ett vuxenplan. Det förra har tonvikten på att roa, upptäcka och känna igen och det senare på att informera.

Köket på Näs
Ett besök i Astrid Lindgrens Gård ska bli ett lagom kliv in i hennes liv och ett fördjupat möte med hennes verk.
- Kopplingen mellan liv och verk går som en röd tråd i vårt arbete, säger Lena Törnqvist.
Efter ett inledande bildspel, sammanställt av Margareta Strömstedt börjar man i Astrids barndom, i köket på Näs. Näsmiljön, lantlivet, ladugårdsbacken och livet på en bondgård finns där, liksom almen, barndomens klätterträd som blev sockerdricksträd och nu släktträd.
Besökarna kommer att gå till Vimmerby, skolan, och möter vägskälet Vimmerby-Stockholm.
Det blir Stockholm och en vintrig Vasapark med spårvagn.
I upplevelsedelen finns skönheten och fantasin i fader konungens rosengård, ur Mio min mio.
- Naturligtvis med "brunnen som viskar sagor", också...
Annars har de medvetet akta sig för frestelsen att bygga alltför mycket scenografiskt ur böckerna. Det finns som bekant redan både i Junibacken och Astrid Lindgrens Värld.
Något annat man kommer att undvika är datorer. En färskvara som åldras alltför fort.
Man går vidare in i en skärgårdsmiljö och på övre våningen kommer det att ges plats för läktare och utställning om samhällsdebattören, opinionsbildaren, världsberömdheten, fredskämpen och barnens språkrör Astrid Lindgren.

Ska ligga i Vimmerby
Pedagogiska grepp och skönhetsupplevelser, ren fakta och mer subtila inslag, tradition och modern teknik - allt ska skildra en unik författarkarriär på ett annorlunda vis.
Och att Astrid Lindgrens Gård ska ligga i Vimmerby är såväl Bengt Johansson som Lena Törnqvist fast förvissade om. Annat vore otänkbart.
- Vår förhoppning är att i den stad där det hela en gång började skapa en i verklig mening gränslös utställning som en hyllning till en författare som i alla sammanhang värnar om barnen och som inte glömt bort hur det känns "att vara ny på jorden".
Så tackar man för all världens barns kärlek, kanske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!