Efterfrågan kräver nattskift och övertid

Precis som Rimforsa, orten de verkar i, växer Rimaster Electrosystem kraftigt – men det har ett pris. "Trycket på personalen är stort", konstaterar fackklubbens Göran Ulvàn.

Rimaster Electrosystem, i Rimforsa, har vuxit de senaste åren och inte minst i efterdyningarna av pandemin. "Det är såklart positivt, men det har ett pris", konstaterar den lokala fackklubbens Per Stjerna och Göran Ulvàn.

Rimaster Electrosystem, i Rimforsa, har vuxit de senaste åren och inte minst i efterdyningarna av pandemin. "Det är såklart positivt, men det har ett pris", konstaterar den lokala fackklubbens Per Stjerna och Göran Ulvàn.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-11-08 08:00

I ett kontor, inne i den brandgula industrilokalen vid riksväg 23/34, står ett fotografi av den socialdemokratiska statsministern Olof Palme. Den bärbara datorn, som står uppställd på skrivbordet, är märkt med en logga tillhörande IF Metalls östgötska sektion. Det är här som Per Stjerna och Göran Ulvàn, ordförande respektive tidigare ordförande i den lokala fackklubben, tar emot oss för en intervju. Mycket har hänt på företaget det sista året.

undefined
Kundernas behov, i kombination med materialbrist, gör att Rimaster tvingats införa nattskift. "Tiden från det att vi får materialet till att kunderna vill ha vår leverans är kortare, då behövs ett skift till", förklarar Göran Ulvàn.

– Vi har tagit emot ett 50-tal nya ansikten här på arbetsplatsen, bara i år. Det är såklart jätteroligt att vi växer, att våra kunder vill ha så mycket material, men man måste vara medveten om att det finns problem med det också. Det är inte helt smärtfritt att växa så snabbt, konstaterar Per innan Göran fyller i:

– I dag är vi ungefär 150 medarbetare, för ett år sedan var vi 110 stycken. Det är inte bara att släppa in dem och tro att det ska rulla igång av sig självt utan någon måste ju lära upp dem och ge dem rätt förutsättningar.

Under ett antal månader har personalen, på Rimaster i Rimforsa, "gått på övertid" – det vill säga att den normala arbetsveckan motsvarar 45 timmar istället för 40. Nyligen infördes också ett tredje skift, på natten, som gör att produktionen kan vara igång dygnet runt. Fackkluben har gått med på åtgärderna.

undefined
Per Stjerna är ordförande för IF Metalls lokala klubb. Enligt honom är anslutningsgraden på arbetsplatsen någonstans mellan 90-95 procent. "Historiskt har vi ett bra samarbete mellan fack och företag", förklarar han.

– Det här handlar ju inte om elakhet från företagets sida utan det hinns helt enkelt inte med att rekrytera i den takt som skulle behövas. Samtidigt måste grejerna iväg till våra kunder och på något sätt måste vi runda problemet. Kompetensförsörjningen är en utmaning, förklarar Göran och Per fortsätter:

– När det gäller nattskift finns det alltid en kategori människor som föredrar att jobba så. Det är ju ett frivilligt val. Anledningen till att vi har tagit till den åtgärden nu är bland annat för att jämna ut beläggningen. Hinner vi inte med allt som behöver vara klart under dagen finns det ett nattskift som kan färdigställa.

Enligt fackklubben är bemanningsföretag ett sätt att lösa situationen.

– Här i Rimforsa har vi haft en princip att inte använda oss av bemanningsföretag men i dag kom vi överens om att öppna för det. Tanken är att det är en temporär lösning för att minska trycket på den egna personalen, förklarar Göran Ulvàn.

undefined
Peter Sonevang, vd vid Rimaster Electrosystem, delar fackklubbens bild. "Det innebär givetvis utmaningar med att växa men det är i grund och botten ett positivt problem".

Peter Sonevang är, sedan i början av 2020, ny vd för Rimaster-bolaget i Rimforsa. Redan från början har han fått hantera coronapandemin som, förutom en kort nedgång initialt, har resulterat i en produktion på högvarv. Företagets kunder inom logistik- och transportbranschen växlade upp. Så även gruvindustrin.

– Det här, samt flera andra faktorer, har gjort att vi måste möta upp den ökade efterfrågan. Efterfrågan, men också hastigheten i förändringen, är flera gånger större än i normala fall – när det går lite upp och ned, förklarar Sonevang.

Precis som fackklubben lyfter vd:n fram den höga personaltillförseln.

– 50 nya personer på ett år är ungefär den kapacitet som vi har. Vi har inte förmåga att hitta, rekrytera och introducera fler, och det sätter såklart en ganska stor stress på företaget, konstaterar Sonevang och fortsätter:

– Givetvis är det mycket utmaningar just nu, det är en jobbig period när man ska öka och kämpigt med övertid och annat men i grund och botten är det här ett positivt problem – att det finns mycket jobb i Sverige. Motsatsen är värre.

Hur ska kompetensförsörjningen lösas framåt?

– Det är en utmaning såklart, att hitta rätt kompetens som matchar rätt arbetsuppgifter. Det gäller att det finns en stadig tillströmning, personer i kö på väg in, som vi kan börja att utbilda i tid, svarar Sonevang.

– Förhoppningsvis kommer vi, under första halvan av 2022, även att göra vissa investeringar i vår maskinpark som till exempel ökar automatiseringen och avlastar det manuella arbetet, fortsätter vd:n.

undefined
Den socialdemokratiska statsministern Olof Palme vakar över fackklubbens kontor. "För oss fackliga representanter är han ju lite av en hjälte", säger Göran Ulvàn.

Fackklubben lyfter företagets integrationsprojekt som en del av lösningen. Sedan 2016 har nyanlända anställts genom en kombination av ett instegsjobb och praktik.

– Av de 50 vi har rekryterat i år har säkert ett 40-tal gått den vägen, förklarar Göran Ulvàn.

Vd:n Peter Sonevang tror att tillväxten kommer att fortsätta.

– Vi får uteslutande positiva signaler om behovet på marknaden vilket gör att vi har en fortsatt tillväxt att se fram emot. I och med att vi är verksamma på mindre orter får det ju en stor påverkan på den lokala arbetsmarknaden, konstaterar han.

Rimaster

Rimaster grundades i Rimforsa år 1982 (firar 40-årsjubileum nästa år) och är i dag en internationell koncern med verksamhet i bland annat Kina, Serbien, Frankrike och Belgien. Antalet anställda är enligt företagets hemsida 1 200 stycken. Företaget är leverantör av elkablage, elskåp, elektronik och hytter för specialfordon och utvecklar också styrsystem till industrin. I Sverige har Rimaster sin verksamhet i Rimforsa, Horn och Söderhamn – och är en av Kinda kommuns största arbetsgivare.

Karta: Rimaster AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!