Med händerna blåa av bär lastar kompisarna, tillika företagskollegorna, ut den ena hinken efter den andra ur bagageutrymmet på deras bil. För ett antal timmar sedan stationerade de sig i en av Rimforsas alla lummiga trädgårdar. Senare på dagen åkte de norr ut, till en trädgård i grannorten Brokind. När vi träffas summeras den totala skörden till 170 liter aroniabär.
– Vi kommer alldeles strax att ha plockat vårt första av totalt tre ton den här säsongen. Vi började för ungefär en vecka sedan och räknar med att fortsätta till mitten av september, förklarar Sofia, lastar ut ytterligare en hink, och fortsätter sedan:
– Det som har hänt i år är att det är massor av personer, med aroniabuskar hemma, som hör av sig till oss och frågar om vi vill komma och köpa deras bär. Många har fått upp ögonen och så var det inte riktigt förra året. Då fick vi själva söka upp råvaran.
Bären plockas, alternativt hämtas färdigplockade, under några intensiva veckor i ett 60-tal trädgårdar mellan Mantorp i norr och Gamleby i söder. Ungefär 700 kilo beräknas komma från just Rimforsa, där Sofia och Annelie har sin bas. Därefter rensas skörden från löv och grenar, fryses in och tinas sedan upp när det är dags att pressa och pastörisera själva drycken.
– Vårt sätt att arbeta är liksom inte rationellt i dagens samhälle där man ska ha många bollar i luften samtidigt. Det finns någon "bakåtgrej" i det här som gör att vi mår bra som människor, förklarar Sofia.
– Det finns något i långsamheten, själva insamlandet, som inte går att mäta i pengar. För oss är det verkligen ett hantverk, fyller Annelie i.
Tre år har gått sedan de båda kollegorna, då anställda på kultur- och fritidsförvaltning i Kinda kommun, startade företaget Found on the Ground AB och började producera aroniadrycken med samma namn. I år uppmärksammades de av prestigefyllda Hagdahlsakademien.
– Vi fick ett samtal från landshövdingen innan jul och sedan har utmärkelsen dragit ut lite på tiden. Det känns fantastiskt kul, och vi är glada och stolta över att ha fått den här uppmärksamheten. Det ligger ju ganska mycket slit bakom, säger Sofia.
De båda har andra jobb vid sidan av företaget. Sofia på Rimforsa församling och Annelie inom barnomsorgen i Horn.
– Vi har räknat med att kunna jobba 50 procent med företaget i framtiden. Till nästa år tänker vi att vi kanske ska anställa någon som hjälper oss under plocksäsongen. Sedan får vi se hur mycket vi kan växa. Vi tar ett ton i taget, förklarar Annelie.
Mycket av framtidstankarna, och företagets utveckling i närtid, handlar om den restprodukt som uppstår när drycken framställs. Aroniabärets skal omvandlas i dagsläget till pulver – men enligt duon kan den användas till mer än så.
– Vi är med i ett projekt som innovationscentret Vreta Kluster driver där vi undersöker om arionabäret kan vara delingrediens i en mängd olika livsmedel. Tillsammans med Räven & Osten från småländska Järnforsen har vi tagit fram en ariona-ost. Det är en produkt som vi hoppas sälja och få fart på framöver, förklarar Sofia.
I den 54 kvadratmeter stora lokalen vid Hallsta Säteri i Rimforsa ryms presseri och torkeri.
– Trots att det är litet är det ju ändå en ekonomisk satsning som vi har gjort. Verksamheten går framåt och den går med vinst. Jag tror att vi ligger på en relativt normal nivå efter tre år, konstaterar Annelie.