â Vi har tappat alla större bokningar och ser hela omsĂ€ttningen för Ă„tminstone de kommande sex veckorna försvinna. Det kĂ€nns inte sĂ„ roligt, sĂ€ger Veronica Eriksson, Ă€gare av Rimforsa Strand.
Coronavirusets pÄverkan i nÀringslivet har redan mÀrkts pÄ flera hÄll. Den 17 mars lÀmnade Rimforsa Strand in en ansökan till hotell- och restaurangfacket och Unionen gÀllande att korttidspermittera alla sina anstÀllda.
Det skulle i sÄ fall vara aktuellt att permittera till 60 procent, vilket skulle innebÀra att alla anstÀllda arbetar kvar pÄ 40 procent. Innan det kan bli verklighet mÄste det godkÀnnas av fackförbunden.
Omkring 70 procent av deras gÀster Àr konferensgÀster. Att permittera personalen Àr inget som de önskade att göra, men nÀr sÄ stor del av gÀsterna har bokat av, anser de att det blev nödvÀndigt.
â Det handlar just nu om att rĂ€dda företaget helt enkelt. Vi hade inget annat alternativ att göra som det ser ut just nu, sĂ€ger Veronica Eriksson.
Erik Wirkensjö Àr Unionens pressekreterare och han berÀttar att de handlÀgger mÄnga Àrenden nu.
â Det Ă€r mĂ„nga företag som nu vill förhandla om korttidsarbete, sĂ€ger han.
Trots den kÀmpiga tiden just nu har Veronica Eriksson tilltro till att det kommer att vÀnda.
â Vi kan inte driva en verksamhet med noll i intĂ€kter. Det gĂ„r inte i lĂ€ngden, men jag tror att det kommer att vĂ€nda. Fler lĂ€r nog stanna hemma under sommaren i stĂ€llet för att resa utomlands och jag tror att nĂ€ringslivet kommer att hĂ€mta sig med tiden, sĂ€ger hon.