Maggi har haft ett stort hästintresse ända sedan hon var liten, och 1972 köpte hon sin första häst.
– Jag läste till läkare då, så att skaffa en häst var inte riktigt vad som förväntades av mig, säger hon och skrattar.
Men hennes liv blev mer och mer inriktat på hästar, och hon hoppade av sina medicinska studier och utbildade sig istället till ridlärare.
– Hösten 1983 startade jag eget. Då började jag borta i Norrberga. 1984 råkade det där huset uppe på kullen bli ledigt, säger hon och pekar på Berga Södergård, mellan Kisa och Rimforsa.
Då fanns det inget ridhus, men Maggi startade upp Kinda Häst som i år firar 40 år.
– Vi arrenderade huset och ladugården, och 1988 köpte jag ett ridtält och gjorde en liten ridbana. Jag hade ingen ridskola då, men jag tog emot hästar på inridning och folk från hela Sverige på ridkurser. 1995 köpte vi hela stället och det styckades av. Då började jag planera ridhus.
Sagt och gjort. 1997 började ridhuset byggas och två år senare invigdes det. Maggi fick själv foglossning efter att fött sitt sista barn, och det tillsammans med hennes överrörlighet fick henne att bli medveten om bålstabilitet.
– Det gäller som ryttare att bli medveten om sin position i sadeln i alla ögonblick, säger hon och citerar den antike historikern Xenofon: "Ryttaren ska sitta till häst som han står på marken – med benen åtskilda och lätt böjda knän".
Maggis specialinriktning är ryttarens sits och hästens form. Hennes undervisning går ut på att lära eleven att hitta sin kroppsmedvetenhet – inte bara på hästryggen utan även på marken.
På sistone har sättet vi hanterar hästar på varit en väldigt aktuell fråga. En del av det har handlat om dressyrhästar som rids i en form som inte är tillåten som träningsform. Ryttaren tvingar in nosen mot bringan, så att hästen blir överdrivet böjd i halsen
– Det kallas "rollkur" och fanns lite grann förr i tiden också. Det jag varnade för när jag såg hästar som gick i rollkur var att hästen inte kan sträcka ut riktigt, frilägga sina bogar, säger Maggi, som också har skrivit mycket om ämnet i olika tidningar, bland annat "Ridsport".
– Nu avlas det fram hästar som ser färdiga ut att ridas när de är 2-3 år. Man kan möjligtvis sadeltämja en häst som är två år, men man ska inte börja belasta dem för mycket. Konsten är att visa sin häst hur den ska belasta sina bakben utan att tvinga den.
Ryttaren kan belasta hästen för att hen sitter fel. Maggi menar att det finns unga ryttare som är duktiga och siktar högt, men att det idag finns för mycket okunskap om hur man ska sitta i sadeln utan att låsa hästens ryggrörelser.
– Många blir nog stressade av att hästen kanske inte har världens bästa anatomi. Det kan gå att få en häst att komma rätt genom att flytta tyngdpunkten bakåt och då kommer halsen på ett annat sätt. Men att försöka tvinga en häst – det är djurplågeri. Många hästar går sönder för att man pressar dem för hårt.
Maggi har alltså lärt elever på att sitta rätt i sadeln i fyrtio år. 2016 började maken Mathias bygga om under läktaren i ridhuset. Förutom fikarum, omklädningsrum och toalett som fanns sedan tidigare utökades gången under läktaren med en utställning om Maggis alla år som ridlärare. I år fyller hon 75 år, men det finns inga planer på att upphöra med verksamheten.
– Jag håller på så länge jag kan, säger hon.