På fasaden av den tegelbeklädda byggnaden, precis vid korsningen Kalmarvägen/Järnvägsgatan, har en ny skylt monterats. Den gamla, med blå himmel, vita moln och ett spannmålsfält i förgrunden, har bytts ut mot en stilren och enkel variant.
Ända sedan Rimforsabördiga Therése Spjelkavik återöppnade kaféet i centrala Rimforsa har hon satt sin personliga prägel på verksamheten. Inne i lokalen – ja där har ytskikt, stolar och bord fräschats upp. När vi slår oss ned för en längre intervju är hon inne på sin tredje vecka som kaféägare.
– Det känns jättebra – men jag blir verkligen trött i kroppen. Jag är ju en kontorsnisse i grunden så jag är inte van att springa runt flera timmar om dagen istället för att sitta på en stol. Förhoppningsvis kan jag vänja mig, säger Therése med glimten i ögat.
– Den första veckan var lite kaosartad. Många kom och var nyfikna, kortterminalen blev försenad och det var verkligen en utmaning att förstå hur mycket det skulle gå åt av allting. Samtidigt har jag bara fått positiva kommentarer och lyckoönskningar, fortsätter hon.
Redan för tio år sedan, när Therése flyttade hem till Rimforsa från Göteborg, var hon intresserad av att ta över Bagarboden. Då, med två små barn i familjen, var det svårt att få ihop livspusslet. Den här gången, när Eva Johansson sökte en efterträdare, var det annorlunda.
– Det var ett lite konstigt sammanträffande faktiskt. Då jag och min man, som så många andra, jobbade hemifrån brukade vi följa barnen till skolan. När vi gick förbi Bagarboden och kände den där underbara doften fick jag en idé: "jag kanske ska försöka hyra in mig på ett hörn och göra praliner åt dem?". Inte ens en vecka senare meddelade Eva att hon skulle sluta, berättar Therése.
Istället för en timanställning påbörjades alltså en diskussion om försäljning – en försäljning som till slut blev verklighet. Med kaféköpet och bildandet av ett eget aktiebolag lämnade Therése sin anställning som verksamhetsutvecklare vid kommunalförbundet Itsam. I grunden är hon grafisk formgivare. Bakkonsten, ja den har länge varit hennes stora intresse och passion.
– Som så många andra hemmabagare kan jag väl säga att intresset drog igång extra mycket när jag var föräldraledig. Jag gjorde doptårtor, fick beställningar från kompisar och ville hela tiden utmana mig själv. Det är det kreativa jag fastnade för.
Hur känns det att lämna tryggheten som anställd?
– Det känns superläskigt såklart men hade jag inte tagit den här chansen nu hade jag helt enkelt fått sluta tjata om att det är det här jag vill göra. Det är en stor satsning, även ekonomiskt, men jag har hela familjen bakom mig i det här beslutet, svarar Therése.
Vad krävs för att det ska gå runt?
– Att de som vill ha kaféet kvar faktiskt kommer hit och handlar. Samtidigt tror jag att Bagarboden är ett så inarbetat koncept så jag har nog redan ett stabilt klientel. Sedan gäller det att lyssna till vad kunderna vill ha – och fundera över nya koncept.
I framtiden planerar kaféägaren att ansöka om serveringstillstånd.
– Min tanke är att det vore trevligt med lättare kvällsservering. Kunna ha "afternoon tea" med bubbel, möhippefrukost eller andra tillställningar. Sånt jag själv har saknat här, berättar Therése och fortsätter:
– Men innan dess tänker jag fokusera på att få in alla rutiner. Jobba och etablera det vi redan har.