Bankomaten åt Monikas kort – fick handla på krita

Monika Larsson, 84, skulle ta ut pengar från bankomaten i Rimforsa. När hon stoppade in kortet och skrev in sin kod åt bankomaten upp kortet. Nu står hon helt utan både kort och kontanter.

Monika Larsson står nu helt utan kort eller kontanter.

Monika Larsson står nu helt utan kort eller kontanter.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2023-07-31 16:24

Monika hade varit på torget i Kisa och ville köpa en klänning. I brist på kontanter betalade Monikas vän. Monika skulle handla på Ica Melkers och tänkte ta ut pengar till sin vän utanför Sparbanken Kinda-Ydre i Rimforsa. 

– Jag stoppade in mitt kort och skrev in min kod. Sen tog bankomaten mitt kort. Just att bankomaten bara tog den, vad snopen man blir! När jag bli arg så blir jag arg och det har aldrig varit något strul med att ta ut pengar. Det sa poff och så står jag där utan pengar och utan kort. 

Vad var känslan när bankomaten tog ditt kort?

– Ja, jag tänkte vad gör man. Nu är jag pank och fågelfri. 

Bankomaten ägs inte av Kinda-Ydre Sparbank utan av Bankomat AB. De menar att det har blivit något tekniskt fel som gjort att Monika står utan kort. 

undefined
Monika Larsson står nu helt utan kort eller kontanter.

Monika trodde att hon hade tur för att banken, som enbart har öppet tre timmar i veckan, var öppen och kanske kunde hjälpa henne. Bankpersonalen kunde bara hjälpa henne med att beställa ett nytt kort men när det kommer att hamna hos Monika vet hon inte än.

– Jag efterfrågade kontanter men de frågade bara om jag inte hade någon som kunde låna ut pengar till mig och det har jag inte. 

Bankpersonalen kunde, med hjälp av Monikas körkort, gå in på hennes konto och se att det fanns pengar där. Men banken hade inga kontanter att ge henne. 

– Det här nya systemet som bara är kort som gäller ställer till det för många. Det är lite otäckt. Man borde kunna hämta ut kontanter men bankerna är väl rädda för rån, säger Monika.

undefined
När Monika ringde sin vän för att förklarar varför hon inte kunde lämna de pengar hon var skyldig henne berättar vännen att hennes man har blivit utsatt för samma sak i samma bankomat.

Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank, menar att kontoret i Rimforsa inte har kontanter över disk. Kontanter kan enbart ta ut över disk när kontoret i Kisa har sina bestämda öppettider. 

– Behovet av kontanter har minskat i samhället så vi anpassar vår service efter behov hos våra kunder. I det här läget är det besvärligt naturligtvis. Ofta rekommenderar vi att man ska ha två kort då korten kan bli slitna och skadade.

Efter att banken inte har kunnat hjälpa henne gick hon till Ica Melkers. Där kunde hon handla lite mat på kredit då hon har varit kund där i 40 år. 

– De tog mitt namn och hur jag ser ut. Det var tur att jag fick handla på krita för annars hade jag varken haft mjölk, mat eller något att dricka. Nu sitter jag här utan pengar. Hur ska jag kunna handla mat eller bensin? Man blir helt ställd. 

Monika berättar att bankpersonalen pratar om att samma sak har hänt nyligen. "Man tycker att de borde sätta upp en lapp på den."
Monika berättar att bankpersonalen pratar om att samma sak har hänt nyligen. "Man tycker att de borde sätta upp en lapp på den."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!