Beskedet: Ett av församlingshemmen behålls

Rimforsa församling säljer församlingshemmet i Hägerstad, men behåller det i Kättilstad. Detta står klart efter en grundlig utredning och ett enat beslut i kyrkorådet.

Först var förslaget att det skulle säljas, nu blir det kvar. Församlingshemmet i Kättilstad fortsätter att ägas av Rimforsa församling.

Först var förslaget att det skulle säljas, nu blir det kvar. Församlingshemmet i Kättilstad fortsätter att ägas av Rimforsa församling.

Foto: Arkiv/Lars-Göran Bexell

Rimforsa2020-01-07 12:00

– Det känns självklart att vi ska ha ett församlingshem kvar lite mer ute på landsbygden, konstaterar kyrkorådets ordförande Anita Gustafsson. 

Det var under hösten 2018 som frågan om framtiden för de båda församlingshemmen lyftes. Efter en utredning gjord av kyrkorådets fastighetsgrupp kunde det konstateras att byggnaderna stod inför stora underhållsbehov, något som skulle innebära en kostnad på över två miljoner kronor. Gruppens rekommendation till församlingens kyrkoråd blev därför att fastigheterna skulle avyttras, men när beslut sedan fattades förbereddes endast Hägerstads församlingshem för försäljning. Samtidigt tillsatte kyrkorådet istället en arbetsgrupp som fick i uppdrag att utreda det framtida behovet av Kättilstads församlingshem. En utredning som nu har lagt grunden för att fastigheten behålls inom församlingen.

– Sammanfattningsvis har vi kunnat konstatera att det finns ett behov av att ha ett församlingshem på landsbygden, allt kan inte centreras till Rimforsa, och att ekonomin, kopplad till fortsatt underhåll och eventuella investeringar, går att driva med vinst. Alla de här investeringarna som fastighetsgruppen först talade om behöver inte göras. Det finns inga akuta behov, förklarar kyrkorådets Christer Segerstéen som tillsammans med ledamoten Marita Wolf och församlingens Birgitta Anderberg har gjort utredningen. 

Per-Arne Rocklöv, tidigare kyrkogårdschef, var med i fastighetsgruppen när förslaget om försäljning lades.

– Då såg vi att underhållet släpat efter under många år samtidigt som församlingshemmet användes i en så liten utsträckning, det var i stort sett bara en kostnad. Det kan säkert vara rätt att behålla ett av församlingshemmen, men jag tror inte att behovet egentligen finns, säger han. 

Enligt arbetsgruppen och Segerstéen hyrdes församlingshemmet ut ungefär 40 gånger under 2019, vilket är en ökning i jämfört med tidigare år. Däremot ser de att marknadsföringen behöver utvecklas. 

– Alla beslut som vi tar får givetvis konsekvenser, det gäller inte bara församlingshemmen, men vi kommer att följa verksamheten för att se på vilket sätt som lokalerna används och efter tre år gör vi en utvärdering utifrån lokalförsörjningsplanen, berättar kyrkorådets ordförande Anita Gustafsson.

Under våren som stundar kommer församlingshemmet i Hägerstad att läggas ut för försäljning.

Däremot kommer Rimforsa församling att avyttra församlingshemmet i Hägerstad. Till våren ska fastigheten läggas ut för försäljning.
Däremot kommer Rimforsa församling att avyttra församlingshemmet i Hägerstad. Till våren ska fastigheten läggas ut för försäljning.
Karta: Kättilstads kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!