Beskedet: Här sänks hastigheten - för säkerhetens skull

Med Hackelområdets utveckling har trafiken på de intilliggande gatorna ökat. Nu sänks hastigheten på Ulrikavägen i Rimforsa - förbi den mest belastade korsningen.

Här på Ulrikavägen, förbi korsningen mellan Hagströms och Brokyrkan, ska hastigheten sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen från och med årsskiftet.

Här på Ulrikavägen, förbi korsningen mellan Hagströms och Brokyrkan, ska hastigheten sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen från och med årsskiftet.

Foto: Max Elofsson/arkiv

Rimforsa2020-09-28 16:00

– Det är fler bilar som rör sig där nu och antalet oskyddade trafikanter har ökat. Det här är en del av att öka trafiksäkerheten, förklarar samhällsbyggnadsnämndens (sbn) ordförande Mikael Österling (L).

Kommunens första steg var att, tillsammans med Trafikverket, anlägga ett nytt övergångsställe i korsningen mellan Hagströms och Brokyrkan. Satsningen, på drygt 800 000 kronor, färdigställdes under sommaren. Nu, efter beslut av sbn, ska hastighetsgränsen, från om med 2021, sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen (km/tim).

– När strukturerna i samhället förändras måste man också hantera dem, menar Österling.

Det är även i dialog med Trafikverket som hastighetsgränsen har slagits fast. Trafikverket menade inledningsvis att 50 km/tim skulle kvarstå då sträckan är utformad för motortrafik. Kommunen ville i sin tur sänka hastigheten till 30 km/tim vilket är i linje med nollvisionens filosofi.

"40 km/tim medför en sänkning som innebär en ökad trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter samt en fortsatt acceptabel hastighetsgräns för motortrafik", skriver sbn i beslutet.

undefined
Rimforsa IF, med kassören Roger Nilsson och ordförande Per-Arne Pettersson har ända sedan föreningen började använda Hackelområdet sagt att korsningen som berörs är farlig.

Många av Rimforsa IF:s aktiva ungdomar, både i fotboll och innebandy, rör sig i korsningen.

– Sedan vi började att använda Hackel har vi framfört till kommunen att det är en farlig korsning. Sänks nu hastigheten är det ett steg åt rätt riktning i allra högsta grad. Att övergångsstället är på plats är också positivt, konstaterar föreningens kassör Roger Nilsson.

Karta: Ulrikavägen, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!