I ena hörnet står ett trumset. I lådan under sängen ligger en triangel, en trumpet, ja alla möjliga instrument. När vi besöker familjen Notklev, och när Kasper visar upp sitt rum, är det tydligt att musikintresset är stort – ja kanske till och med det största han har. Det dröjer inte länge innan han fattar tag i gitarren och spelar en låt från repertoaren. Än så länge, i ett par veckor till, har han kvar sin plats på den dagliga verksamheten Unik Musik i Linköping. En verksamhet, specialiserad mot just musik, och som vänder sig till vuxna personer med någon form av funktionsnedsättning.
– Kaspers stora intresse är verkligen musiken, och att spela olika instrument. Du skulle vara med här en kväll. Triangeln slår han på så mycket så att den nöts sönder. Gitarrernas strängar lossnar och går av. Det är liksom hans grej, förklarar Kaspers syster Kajsa när vi slår oss ned vid familjens köksbord. Föräldrarna Jonny och Lillemor fyller i:
– Kasper har under hela sitt liv gått i skolan i just Linköping. Han använder teckenspråk, framförallt när han var yngre, och den kompetensen har man inte riktigt i Kinda. Därför har han många kompisar som har en plats på Unik Musik.
Under sommaren 2019 tog Rimforsakillen studenten och fick därmed, enligt lagen om stöd och service (LSS), rätt till att delta vid en daglig verksamhet. Familjen Notklev ansökte då om en extern placering och fick den beviljad av Kinda kommun. Därmed kunde Kasper vara på Unik Musik i Linköping under två dagar i veckan för att resterande dagar delta vid de LSS-verksamheter som finns i Kisa. Glädjen, och den för Kasper uppskattade lösningen, visade sig dock bli kortvarig.
– I september gjorde Kasper sin första dag på Unik Musik. I december, bara några månader senare, fick vi ett brev om att Kinda kommun säger upp platsen. Då rasade vardagen ihop litegrann, förklarar pappa Jonny.
Familjen överklagade kommunens beslut, månaderna gick, och till sist meddelade förvaltningsrätten ett avslag. Rättens motivering var bland annat att Kinda kommun förutsätts kunna tillgodose Kaspers musikaliska önskemål i sin egen verksamhet. Något som föräldrarna Jonny och Lillemor inte anser att kommunen, i dagsläget, kan göra.
– Det finns inget i Kinda som i "musikväg" överhuvudtaget är i närheten. Det handlar inte om att man har musikaliska aktiviteter någon gång i veckan eller någon gång i månaden, det handlar om det dagliga, konstaterar de.
Med coronapandemins intåg kom ärendet att dra ut ännu mer på tiden. Kinda kommun stängde under våren 2020 igen alla sina dagliga verksamheter och Kasper fortsatte att ha sin plats på Unik Musik. Nu, den 23:e februari 2021, verkställer kommunen sitt beslut och han gör sin sista dag på verksamheten. Detta ungefär ett och ett halvt år sedan han började.
– En sak som känns fel med allt det här är hur ärendet har handlagts. Det hade varit bättre att kommunen, i mars 2019 när vi gjorde ansökan, hade sagt att han inte fick platsen. Då hade vi givetvis överklagat och kämpat för hans rätt i alla fall men då hade Kasper själv inte vetat om vad han gick miste om, förklarar Jonny medan Lillemor fortsätter:
– Alla andra människor i samhället väljer yrke automatiskt för att man har ett intresse. Bara för att man tillhör den här gruppen ska man helt plötsligt bli av med sin självbestämmanderätt och den möjligheten. Det är orättvist.
I samband med beskedet om att Kasper blir av med sin plats gjorde hans syster Kajsa ett känslosamt inlägg på sociala medier. Reaktionerna var många och inlägget fick stor spridning.
– Som lillasyster blir jag mest irriterad över att Kasper blir sedd som en siffra, hans liv är inte mer värt än det kostar att ha honom i Linköping. Det är så lätt att fatta beslut när man inte behöver se konsekvenserna, konstaterar hon.
Enligt familjen Notklev har Kaspers plats på Unik Musik kostat ungefär 1 000 kronor om dagen.
– Vi förstår att kommunen behöver spara men det vore bedrövligt om de stod och föll med de kostnaderna, säger Lillemor.
Varför vill ni berätta om er och Kaspers situation?
– Vi har väl ingen förhoppning om att Kasper ska få tillbaka sin plats men vi vill starta en diskussion. Det man önskar är att kommunen tänker efter och funderar på vad ett sånt här beslut, som innebär en ganska liten besparing, ställer till med.
Vad kommer det att innebära för Kasper?
– Han kommer bli ledsen, det kommer att bli ett bakslag när han inser att han inte får gå tillbaka till Unik Musik. Samtidigt är han foglig och kommer inte att protestera, men något kommer att fattas honom, svarar familjen Notklev.
Föreningen för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning (FUB) har cirka 70 medlemmar i Kinda och Ydre. Den lokala ordföranden Helen Larsson håller med familjen Notklev i deras kritik.
– Det är viktigt för våra medlemmar att de blir lyssnade på och att de får göra det som de önskar. Kinda är en liten kommun och har mig veterligen ingen verksamhet som motsvarar Unik Musik. Finns det nu möjlighet att pendla till Linköping är det sorgligt att dra in på det. Kommunen måste blir bättre på dialog, konstaterar hon och avslutar:
– Det är synd att man måste vara så krass och räkna pengar hit och dit. Kostnaden för en plats inom daglig verksamhet har kommunen även i Kinda. Då är det mellanskillnaden, i jämfört med Linköping, som det handlar om.