Folkfest när marknaden återvände till Rimforsa

Godis, leksaker, väskor, kläder, möbler och mycket annat. Kommersen gick på högvarv under Rimforsa marknad som gjorde solig comeback efter pandemin. Från när och fjärran samlades människor under lördagen på Kalmarvägen i Rimforsa för att handla och köpslå. Men också för att helt enkelt få umgås och träffa folk.

Bortsett från lite kraftigare vindpustar då och då så var vädret på marknadsbesökarnas sida.

Bortsett från lite kraftigare vindpustar då och då så var vädret på marknadsbesökarnas sida.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2022-07-03 08:51
undefined
Under lördagen var det inte bara parkeringsförbud på Kalmarvägen i Rimforsa. De bilar som råkade köra in på gatan fick vända på skutan och ta en annan väg.
undefined
Jennifer Axelsson och Alicia Björk från Rimforsa är vana marknadsbesökare. Alicias mormor har i många år haft ett stånd här med försäljning av maskinbroderade handdukar, och barnbarnet har ofta fått hjälpa till med det. "Men jag tycker att det är kul, jag har ju varit med sen jag föddes", säger Alicia. Här tittar de båda tjejerna på smycken och har vissa synpunkter på priserna. Men de törs inte riktigt pruta.
undefined
"Man blir inte rik, men man är fri", säger torghandlaren Stig-Erik Fröjd. Att få vara utomhus och få bestämma själv är några av fördelarna som han ser med jobbet. Men det har också sina baksidor. "När man vaknar på morgonen vet man inte hur mycket man kommer att ha tjänat på kvällen", säger Stig-Erik, men intygar att han inte låter sig stressas av det och fortsätter: "Det är en utmaning att se vad man kan uträtta den dagen!". Det mesta av det han och medarbetaren Mona Stagnborg Strömberg säljer är svenskodlat, och mycket kommer från Östergötland.
undefined
Fullt med stånd och folk på Rimforsa marknad i år.
undefined
"Jag älskar väskor! Man har olika beroende på årstid, klädsel, behov", säger Inga-Lisa Svensson som själv arbetat i väskbutik i Linköping. Den här gången blev det dock inget köp.
undefined
När Alexander Stefanov och kollegan Harry Smith var på semester på sydligare breddgrader blev de förtjusta i torghandlarnas utbud och metoder. Så de bestämde sig för att testa själva. Sedan förra året turnerar de under sommarsäsongen runt i Sverige med sina franska oliver.
undefined
Bortsett från lite kraftigare vindpustar då och då så var vädret på marknadsbesökarnas sida.
undefined
"Det är jultomten du handlar av", brukar Bert Lindgren skoja med barnen. Han säljer leksaker, färgpennor och annat som kan underhålla minstingarna. Några av sakerna kommer från en lagerlokal som nyligen fick tömmas eftersom den är tänkt att kunna fungera som skyddsrum. Bert är numera pensionerad efter att bland annat ha drivit två leksaksbutiker. Närvaron på marknaden fyller därför främst en social funktion. "Har man haft affär och sen lägger av så vill man fortfarande träffa folk", förklarar han.
undefined
Yuxiu Andersson bor i Ulrika. Huruvida hon kommer kunna vara med på årets marknad där återstår dock att se. Det finns risk för krock i schemat. Men Rimforsa marknad var hon på garanterat!
undefined
"Förr i tiden fick man söka tillstånd i varje kommun för att sälja karameller. Men sen när vi gick med i EU fick man ett godkännande för hela Sverige", minns karamellförsäljaren Peter Nöijd från Tranås. Han tog över företaget efter sin far, och har varit med på Rimforsa marknad i över 30 år. Många av de sötsaker han säljer har han tillverkat själv efter gamla recept. Men också Peter har fått anpassa sig efter rådande godistrender. Karameller med smak av ingefära säljer inte längre. Fudge däremot har blivit desto mer populärt.
undefined
En del av marknaden är loppisen, som organiseras av Rimforsa IF.
undefined
Bordet rymdes inom ramen för budgeten. Nu ska det bara rymmas i bilen också. Loppisfyndaren Anna Lindström har nyligen börjat hyra ett torp i trakten, och behövde därför både matbord och stolar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!