Blomsterhandlaren gör oväntad satsning

För snart tio år sedan byggde Urban Hagström nytt och expanderade med sin egen blom- och trädgårdshandel. Nu har omsättningen mer än fördubblats, samtidigt som ett något udda projekt satts i rullning.

61-åriga företagaren Urban Hagström driver blomsterhandeln Hagströms i Rimforsa tillsammans med hustrun Sofia.

61-åriga företagaren Urban Hagström driver blomsterhandeln Hagströms i Rimforsa tillsammans med hustrun Sofia.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-01-31 08:00

"Det här är det bästa som jag har gjort i mitt yrkesliv", konstaterar den 61-åriga egenföretagaren när vi slår oss ned i den lummiga butiken strax intill riksväg 23/34 i Rimforsa. Hans hyllor är för tillfället fulla med gröna krukväxter, nyligen inköpta från en blomsterauktion i holländska Aalsmeer. En företagsresa som Urban Hagström gör varje år.

– Resan är startskottet på våren för mig. Nu kastar folk ut sina julblommor och vill ha in nya växter. Försäljning är alltid hög under den här tiden på året, förklarar han och fortsätter:

– Det är konkurrensen, för vår del framförallt från Linköping, som gör att man hela tiden vill hitta det bästa. Genom att köpa direkt av odlarna kapas alla mellanhänder bort och vi kan se till att alla växter är förstasorteringsvaror.

Hur tänker ni kring transporterna?

– Huvuddelen av våra växter skulle jag ändå vilja påstå är närodlade. När det gäller importen finns det inte så många alternativ. Det gäller att transporterna komprimeras så mycket som det bara går. Sedan är huvuddelen av lastbilarna Euro 6-klassade.

Urban Hagström startade sin verksamhet i Rimforsa för 14 år sedan, då som detaljhandel i en betydligt mindre lokal på andra sidan Ulrikavägen. Med åren upptäckte han, tillsammans med hustrun Sofia, att intresset för blommor och växter var stort bland kunderna. De nischade sig mot en ny marknad, expanderade och byggde en 700 kvadratmeter stor fastighet. En ekonomisk satsning vars exakta summa företagaren helst håller för sig själv.

– Det var väl förhållandevis ganska lite pengar då vi gjorde mycket själva, vilket var förutsättningen för att kunna bygga. Jag var nästan 100 procent säker på att det skulle falla väl ut, och nu har omsättningen mer än fördubblats.

Ända sedan företagaren flyttade in i de nya lokalerna 2011 har en något udda idé funnits med i planerna. En idé som Urban Hagström nu satt i rullning genom att ge en lokal byggkonsult uppdraget ta fram skisser och söka bygglov.

– Ja det är min lite tokiga grej kan man säga. Jag tänker bygga en traditionell 18-hålsbana för minigolf på marken bakom butiken, förklarar Hagström och avslutar:

– Många kommer hit med hela familjen, speciellt om man har åkt en bit, och min tanke är att det ska kunna bli som en dagsaktivitet. Jag hoppas att den kan vara igång till sommaren.

"Konkurrens är bra", konstaterar Urban Hagström som menar att de sporrar honom att utvecklas.
"Konkurrens är bra", konstaterar Urban Hagström som menar att de sporrar honom att utvecklas.
Karta: Hagströms blommor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!