Bolaget ansöker om utökning: "Betydande miljöpåverkan"

Från 60 000 ton berg- och grusmaterial till maximalt 300 000 ton om året. Så mycket vill Kindabetong AB, enligt en ansökan till länsstyrelsen, utöka sin täktverksamhet de kommande 25 åren.

I en ny ansökan om täkttillstånd vill Kindabetong AB förlänga och utöka sin verksamhet. Vid maximal produktion önskar de producera 300 000 ton berg- och grusmaterial varje år.

I en ny ansökan om täkttillstånd vill Kindabetong AB förlänga och utöka sin verksamhet. Vid maximal produktion önskar de producera 300 000 ton berg- och grusmaterial varje år.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-29 08:00

– Inom den här branschen måste man göra en ansökan med jämna mellanrum och vi tar till så att det räcker, alltså söker i överkant, och i slutänden är det marknaden som bestämmer hur mycket vi bryter. Mängden är svårbedömd - den styrs av politiska beslut och hur mycket det byggs, konstaterar bolagets vd Magnus Wallfridsson.

undefined
Täktverksamheten vid Dansbo i Slätmon har varit aktiv sedan 1945. Enligt företagets årsredovisning omsattes 42 425 000 kronor under 2019.

Sedan år 1945 har Kindabetong brutit berg och grus vid Dansbo i Slätmon mellan Kisa och Rimforsa. För snart 20 år sedan fick de tillstånd att under två decennium utvinna totalt 1,2 miljoner ton. Nu måste företaget ansöka om en fortsättning - som också innebär en rejäl expansion. Genom att komplettera Dansbo-området med fastigheten Kårtorp 1:5, som ligger intill Kalmarvägen söder om Rimforsa, planeras en produktion på sex miljoner ton under de kommande 25 åren. En produktion som maximalt skulle innebära ett årligt uttag på 300 000 ton material samt en daglig transport från och till verksamheten utgörande 38 lastbilar.

Vad tror du om chansen att få ansökan godkänd?

– Det får du fråga länsstyrelsen om men jag skulle tycka att det var märkligt om den inte blev godkänd. När man har en etablerad verksamhet som har funnits så länge samtidigt som det finns ett behov på marknaden borde det inte vara några problem, menar Wallfridsson.

Hur ser du på miljöpåverkan som utökningen innebär?

– Jag vill inte kommentera mer. Du får ta de frågorna med länsstyrelsen.

undefined
Om Kindabetongs ansökan godkänns kommer 38 lastbilar att belasta landsväg 602 varje dag - vid maximal produktion. Vid normal produktion bedömer företaget trafiken till 13-19 lastbilar.

I april förra året genomförde företaget ett samråd med länsstyrelsen, Kinda kommun och berörda fastighetsägare. Utifrån synpunkterna som framkom har ansökan om täkttillstånd kompletterats och sedermera skickats in för prövning. Karin Fröbom på Länsstyrelsen Östergötland handlägger ärendet.

– Det är vi som prövar ansökan och i ett första steg har vi skickat ut den på kompletteringsremiss till kommunen. Vår målsättning är att, från den dag ansökan är komplett, fatta beslut inom sex månader, förklarar hon.

I samrådet konstaterade länsstyrelsen att den planerade verksamheten kommer att "medföra en betydande miljöpåverkan".

– Täkter är en sån verksamhet som automatiskt faller inom den kategorin - de har ofta mycket påverkan. Det kan vara buller vid brytning, vibrationer vid sprängning och damning på grund av transporter, berättar Fröbom och avslutar:

– Jag kan inte säga mer om den här ansökan innan vi har granskat den.

Länsstyrelsen Östergötland menar att täktverksamheten, som den planeras, har en betydande miljöpåverkan.
Länsstyrelsen Östergötland menar att täktverksamheten, som den planeras, har en betydande miljöpåverkan.
Karta: Kindabetong AB, Slätmon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!