Blomstrande butik satsar på olönsam bangolf

Förra sommaren stod en bana för äventyrsgolf klar vid Hagströms i Rimforsa. Nu har den fått sällskap av en bangolfbana – trots att det är en förlustaffär rent ekonomiskt.

Urban Hagström började som 16-åring som lagerbiträde i S:t Larshallen i Linköping. Sedan var han Ica-handlare i Askeby och Grebo och butikschef för Rusta. Nu är han blomsterhandlare - och dessutom innehavare av två golfbanor.

Urban Hagström började som 16-åring som lagerbiträde i S:t Larshallen i Linköping. Sedan var han Ica-handlare i Askeby och Grebo och butikschef för Rusta. Nu är han blomsterhandlare - och dessutom innehavare av två golfbanor.

Foto: Johan Rödin

Rimforsa2021-06-01 14:12

Just nu läggs de sista händerna på en 18-hålsbana som ska klara kraven för tävlingsspel.

– Det här är fina grejer, betongbanor med rostfritt stål i sargerna och fastgjuten filtmatta, säger Urban Hagström, som driver blomsterbutiken Hagströms ihop med hustrun Sofia.

Men smakar det så kostar det.

– Minigolfen kommer jag aldrig att tjäna pengar på. Det är dyrt att anlägga banorna. Äventyrsgolfen kostade ungefär 2,5 miljoner. Och den nya kommer att landa runt 1,5 miljon, säger Urban Hagström.

Varför gör du det då?

– Måste man tjäna pengar på allt? Rimforsa- och Kindaborna har ställt upp på oss och gjort att det går så bra som det gör. Det här är lite mitt sätt att ge tillbaka.

För själva butiken blomstrar – även under pandemin.

– Vi är i en bransch som gynnats försäljningsmässigt. Våra problem sedan förra våren har varit att hitta grejer. Det finns inte plats på plantskolorna att producera mer än de gjort tidigare, säger Urban Hagström.

Kombinationen blomsterbutik och bangolf kan låta lite udda. Men idén har legat och malt i Urban Hagströms huvud i flera år sedan en familj lämnat butiken i total osämja då fadern och barnen tröttnat på prunkande växter långt innan modern gjort det.

– Det var då jag började fundera i de här banorna. Och kan vi skapa ett trevligt utflyktsmål kan det locka kunder till butiken och vara ett bra konkurrensmedel.

undefined
De tolv banorna för äventyrsgolf till vänster stod klara förra året. Nu kompletteras de med 18 filtbanor. Runt banorna planeteras perenner från butiken.

Golfprojektet inleddes förra året när Urban Hagström var tillbaka i butiken efter en nästan årslång paus.

– Jag tog ett break från jobbet 2019. Jag hade jobbat mycket under en längre tid och var sliten. Men efter ett tag kände jag "vad tråkigt det är att vara ledig". Jag trivdes inte med att gå hemma. Jag gick tillbaka – och beställde en äventyrsgolfbana.

Han har fyllt 62. Men pensionärslivet lockar inte.

– Så roligt som är att jobba i dag, det har det aldrig varit. Folk brukar fråga om jag inte vill ha semester. Semester? Vad ska jag göra då? Ligga still och sola är inte min grej. Och trädgårdsarbete? Nej, inte privat.

Hur ser blomsterhandlarens trädgård ut då?

– En stor gräsmatta. Inte ett trädgårdsland. Vi har ett äppelträd och ett plommonträd. Det är allt. 

Hagströms historia i Rimforsa inleddes 2007. Urban hade varit butikschef på Rusta i Linköping men "tröttnat på centralstyrning och alla måsten".

– Jag hittade en lokal på andra sidan Ulrikavägen och började sälja saker som färg, tapeter, belysning, gardiner och laminatgolv. En fixa hemma-butik helt enkelt.

En praktikant i form av hustrun Sofia ledde in på en annan väg.

– Hon gick Himmelstalunds yrkesodlarutbildning och köpte med sig med blommor från skolan. Det var hyacinter och julstjärnor till julen och till våren kom hon med penséer. Vi sålde 3 000 av dem. På den vägen blev det. Med hennes kunskap om växter föll det sig väldigt bra att satsa på det.

2011 var det dags för flytt till de då nybyggda nuvarande lokalerna där det är växtligheten som fått verksamheten att växa men där delar av det ursprungliga sortimentet finns kvar.

– Flytten har vi aldrig ångrat. Det enda jag kan ångra är att vi inte byggde 300 kvadratmeter till, säger Urban Hagström.

undefined
Även om golfbanorna inte bär sig rent ekonomiskt hoppas Urban Hagström att de ska vara ett så pass attraktivt utflyktsmål att de även lockar kunder till blomsterbutiken.

I stället för större butiksyta har han nu 2 500 kvadratmeter golfbana på tomten. Och framöver även ett kafé intill banorna.

– Jag har lagt början till grunden. Och bord har vi redan köpt in. Förhoppningen är att kaféet ska bli klart den här säsongen.

Urban Hagström

Ålder: 62

Bor: Villa i Skeda.

Familj: Hustrun Sofia. Två gemensamma vuxna barn. Ytterligare två barn sedan tidigare.

Fritidsintressen: "Plocka svamp. Och fiska – gärna kräftor."

Äter helst: "Grillad entrecote med potatisgratäng och hemgjord bearnaisesås. Men det går bort just nu. Jag vill bli smalare och går på diet så ni blir det mest fisk och grönsaker."

Tittar på: "Naturen".

Läser. "Ingenting mer än dagstidningar."

Blir glad av: "Livet. Det är himla kul att leva."

Blir förbannad av: "Orättvisor."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!