Bygget gör att förbudet hänger kvar - "Är ofrånkomligt"

Sommarvärmen gav upphov till bevattningsförbudet i Rimforsa. Byggnationen av nytt vattenverk har gjort att begränsningen fortfarande hänger kvar - fyra månader senare.

Byggnationen av ett nytt vattenverk i Rimforsa gör att bevattningsförbudet, som infördes i mitten av juni, fortfarande gäller.

Byggnationen av ett nytt vattenverk i Rimforsa gör att bevattningsförbudet, som infördes i mitten av juni, fortfarande gäller.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2020-10-20 14:00

– Vi har ofta driftstopp, varje vecka åtminstone, för att göra omkopplingar och andra arbeten i den befintliga anläggningen. Det gör att vi stänger ned vattenproduktionen och då vi redan innan låg på marginalen är ett bevattningsförbud ofrånkomligt, förklarar Kinda kommuns Staffan Andersson, verksamhetschef för vatten, avlopp och renhållning.

undefined
"Förbudet är ofrånkomligt", säger Kinda kommuns Staffan Andersson och förklarar att det beror på att nybyggnationen kräver driftstopp i anläggningen.

I november förra året togs det första spadtaget i kommunens 25 miljoner kronor stora satsning. Vattenverket, som byggdes i början av 1970-talet, ska utvecklas. Kapaciteten höjs från 1 800 till 3 500 personer.

– Ett nytt vattenverk har ju behövts länge och att det har blivit fördröjt har berott på överklaganden i olika processer. Slutbesiktning är planerad till mitten av september men vi kommer inte att ha full produktion förrän till nästa sommar. Långsamfiltren, där slutreningen sker, fodrar en mognadstid för att verket ska fungera optimalt, förklarar Andersson.

undefined
Vattenverket i Rimforsa, som byggdes i början av 1970-talet, kommer att fördubbla sin kapacitet.

Enligt bevattningsförbudet som infördes i mitten av juni är det inte tillåtet att bevattna fotbollsplaner eller större gräsmattor. Spabad, pooler eller badtunnor större än en kubikmeter får inte heller fyllas.

– Det är alltid tråkigt när man måste lägga begränsningar men orsaken nu är ju att vi bygger ut kapaciteten.

Har ni någonsin haft förbud så här länge?

– Nej, inte i modern tid men jag hoppas verkligen att vi slipper bevattningsförbud nästa år. Vi ska kunna producera dubbelt så mycket vatten, avslutar Andersson.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!