Christopher Marry Hultman är uppvuxen och bor i Rimforsa, men har även rötter i USA. I mammans hemstad Racine, Wiconsin utspelar sig den 43-årige gymnasielärarens roman Face of Fear.
Men vägen till att bli utgiven författare har inte varit rak.
– Jag har alltid varit skrivande eller skapande på ett eller annat sätt. Men sen har jag inte riktigt vågat ta saken i egna händer och göra någonting av det. Jag har alltid varit rädd för kritik, säger Christopher Marry Hultman.
Ett avgörande steg för att bli utgiven i USA var när Marry Hultman startade en podd där han intervjuade författare som lyckats med det.
– Jag ville ta reda på hur det går till när man blir författare. Vad är nyckeln? Då hade jag publicerat texter på olika internetforum, men är man inte villig att göra promotion eller redan har ett stort nätverk, så kan det vara svårt att lyckas.
Flera av dem han intervjuade, som blivit utgivna snabbare än honom själv, hade andra livssituationer och mer tid att skriva.
– I läraryrket läser man och skriver väldigt mycket texter. Då kan det vara svårt att vara kreativ samtidigt. När jag kommer hem från jobbet så vill jag ge tid till familjen också. Även fast de uppmanat mig att skriva.
När han intervjuade författare med liknande situationer hittade han nyckeln som lagt grunden till debutromanen: att ha ett dagligt skrivbeting och att strunta i om det blir korrekt. Redigera kan man göra sist.
– Jag anammade den filosofin och vann en skrivartävling för ett bibliotek i USA. Det var en boost.
I år så har han blivit utgiven i flera antalogier och den stora drömmen att bli utgiven har blivit verklighet. Debutromanen "Face of Fear" släpptes i augusti på ett förlag i Florida i USA. Boken utspelar sig på 50-talet i Hultmans ena hemstad Racine, Wisconsin.
– Den handlar om en utredning av ett antal mord på kriminella. Det som gör att boken blir udda är att en av karaktärerna är en slags superhjälte. Han bär en mask som onda paralyseras av, medans de godhjärtade inte påverkas. Detektiven som utreder morden är huvudkaraktären, säger han och berättar att den går att köpa via de stora bokhandlarna i Sverige.
Han beskriver debutromanen som en övernaturlig deckare i genren noir, alltså mer hårdkokt.
Har du själv velat vara en superhjälte?
– När jag var liten så brukade jag ha min snuttefilt runt halsen och låtsas att jag var Stålmannen. Men det är inte så ovanligt när man är liten. Men jag har alltid velat bli en superhjälte.
Vilken superkraft hade du velat ha?
– Jag har alltid velat kunna flyga. Men om du ska kunna flyga så måste du också kunna stå emot kyla. För det blir ju väldigt kallt så högt upp i luften. Så att kunna hoppa riktigt högt skulle kunna funka också.
Merparten av det Hultman fått publicerat har varit i skräckgenren, trots att han först och främst ser sig som en fantasyförfattare. Han menar att skräckgenren är mer populär.
Nästa år släpps bland annat en av hans spökhistorier i en ny antologi.
– Den handlar om spöket som sägs bo på Rimforsa strand. Det var den sista mannen som blev avrättad i Sverige.
Viken typ av skräck är läskigast?
– Jag tycker att det är läskigt med spöken och det övernaturliga. Inte som Exorcisten, utan när man hör något i huset när man vet att man är ensam. Sånt är läskigt. Jag är lite rädd för det okända, säger Christopher Marry Hultman och hintar om fler verk i framtiden.