Då kan Rimforsaskolans detaljplan vara klar

Samhällsbyggnadsnämnden banar just nu väg för den nya skolan i Rimforsa. Förhoppningen - att en ny detaljplan kan antas till sommaren 2021.

Kindas plan- och byggchef Maria Hedberg hoppas att detaljplanen för en ny skola på Hackelområdet i Rimforsa kan vara klar till sommaren 2021.

Kindas plan- och byggchef Maria Hedberg hoppas att detaljplanen för en ny skola på Hackelområdet i Rimforsa kan vara klar till sommaren 2021.

Foto: Dennis Petersson/Torbjörn Lindqvist/bildmontage

Rimforsa2020-05-25 10:00

I december 2019 klubbade kommunfullmäktige i Kinda igenom köpet av den cirka 15 000 kvadratmeter stora tomten på Hackelområdet. En månad senare inleddes detaljplanearbetet. Enligt plan- och byggchef Maria Hedberg befinner sig förvaltningen fortfarande i det första stadiet av processen som ska möjliggöra en ny låg- och mellanstadieskola.

– Vi tittar till exempel på närheten till järnvägen. Vi undersöker de geotekniska förutsättningarna och vi utreder även olika trafiklösningar. I ett första läge handlar det främst om en lämplig tillfartsväg till området, förklarar hon och fortsätter:

– Allt det här ska resultera i en planbeskrivning och en detaljplanekarta. Vi hoppas att handlingarna är klara efter sommaren så att nämnden kan godkänna dem och gå ut på samråd.

undefined
Kommunen får tillträde till tomten på Hackelområdet om drygt ett år. Då kan byggnader rivas och provtagningar göra på marken där husen legat.

Under samrådet får allmänheten och berörda parter möjlighet att säga sitt om det framtagna förslaget. Efter ytterligare några turer, och eventuella revideringar, kan en ny detaljplan antas. Målet är att det ska ske till nästa sommar.

– Vi får tillträde till marken om drygt ett år och det är först därefter som vi kan riva byggnaderna och se om det finns några markföroreningar där husen har stått. Sedan tidigare har det gjorts provtagningar på marken som inte varit bebyggd - och där vet vi att det ser bra ut, förklarar Hedberg och avslutar:

– I teorin ser vi att den här platsen skulle kunna fungera för en ny skola. Nu gäller det att gå därifrån till att det blir genomförbart i praktiken.

Karta: Hackel, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!