Därför granskas Västerliden: "Vi blev tagna på sängen"

Västerliden i Rimforsa är ett av de 91 särskilda boenden i Sverige som just nu granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Kinda kommun är kritiska till hur beskedet inledningsvis kommunicerades.

Västerliden i Rimforsa granskas ytterligare av inspektionen för vård och omsorg. "Vi blev tagna på sängen", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Västerliden i Rimforsa granskas ytterligare av inspektionen för vård och omsorg. "Vi blev tagna på sängen", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Foto: Dennis Petersson/Lars-Göran Bexell/bildmontage

Rimforsa2020-07-21 12:00

– Så som det hela speglades i samband med IVO:s presskonferens fanns det risk för missförstånd och man kunde tro att det fanns specifika missförhållanden som föranledde den fördjupade granskningen. Det är och var inte vår uppfattning, konstaterar vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

– Det är tråkigt att myndigheten inte gick ut med tydligare information kring urvalsprocessen, det skapade bara rum för spekulationer. Vi blev väldigt tagna på sängen - speciellt när vi inte hade några anmärkningar i den första tillsynen, fortsätter vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Med anledning av coronavirusets framfart i Sverige inledde IVO i april månad en tillsyn av 1 000 boenden i landet. Fokus låg då på enheternas hantering av smittspridningen och Kinda kommun fick grönt ljus. Därefter har myndigheten granskat ifall de brukare som insjuknat i covid-19, på samtliga 1 700 särskilda boenden i Sverige, fått individuella läkarbedömningar och de medicinska insatser som krävts. Utifrån detta valde IVO att gå vidare med en fördjupad granskning vid 91 särskilda boenden, däribland Västerliden. En granskning som just nu pågår.

På vilka grunder gjordes urvalet?

– För att få en bild av det här ringde vi runt till landets samtliga medicinskt ansvariga sjuksköterskor och dessutom regiondirektörerna. Utifrån vad som framkom i de här samtalen, tillsammans med eventuella tips och anmälningar till oss, valde vi ut ett antal boenden och kommuner. Ett högt smittflöde och hög dödlighet har också varit en av parametrarna, förklarar Lennart Pettersson, enhetschef på hälso- och sjukvårdsenheten vid IVO:s avdelning sydost.

Pettersson medger att myndighetens information till viss del har varit otydlig och förklarar att granskningen i huvudsak riktar sig mot regionernas agerande och inte kommunernas.

– Vi granskar inte varje boende och dess kvalité, inte heller smittspridningen, utan endast de insatser regionen har gjort på de här enheterna. Det är en stor skillnad.

Granskningen, där IVO bland annat har begärt ut hälso- och sjukvårdsjournaler för covid19-drabbade brukare, förväntas vara klar under tidig höst. Förutom kommunikationsbrister ser kommunen positivt på att Västerliden granskas.

– Det gör att vi får en chans att testa vår verksamhet, avslutar Lars Karlsson.

I granskningen undersöker IVO ifall de brukare som insjuknat i covid-19 fått individuella läkarbedömningar och de medicinska insatser som krävts.
I granskningen undersöker IVO ifall de brukare som insjuknat i covid-19 fått individuella läkarbedömningar och de medicinska insatser som krävts.
Karta: Västerliden, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!