De har inlett ett nytt kapitel för Björksund

Fastigheten har varit föremål för politiska debatter, folkomröstningar och demonstrationer. Nu har Linköpingsborna Peter och Stina Garvin inlett ett nytt kapitel för Rimforsavillan Björksund.

Sedan hösten 2018 har Linköpingsparet Peter och Stina Garvin tagit sig an Rimforsavillan Björksund.

Sedan hösten 2018 har Linköpingsparet Peter och Stina Garvin tagit sig an Rimforsavillan Björksund.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-01-15 08:00

"Det är ett hus att bli förälskad i", konstaterar paret när vi slår oss ned i den anrika grosshandlarvillan från tidigt 1900-tal. Det var under hösten 2018 som de båda, efter omfattande renoveringar av den tidigare ägaren, tog sig an den cirka 330 kvadratmeter stora byggnaden med tillhörande tomt, annex och lusthus. 

Huset, som ligger precis vid Åsundens norra spets, är en tidigare sommarkoloni som därefter ägdes av Kinda kommun under drygt ett decennium, en period där turerna om nyttjandet av fastigheten var många.

– Det är klart att man ska ha respekt för husets historia, men vi har ju inte varit en aktiv del av den. Nu kommer vi hit med våra egna tankar, drömmar och visioner och det känns som att vi inleder nästa kapitel på något sätt. Det är många Rimforsabor som har mött oss med glädje och nyfikenhet, berättar Peter Garvin, blickar mot Stina, och fortsätter sedan:

– Vi är båda kultur-, konst- och musikintresserade och kunde, innan köpet, se alla de möjligheter som finns i det här huset. Vi vill samla musiker och konstnärer, ha kurser och konserter. Vi vill bidra till glada möten och skapa nya minnen.

Som heltidsanställda vid Region Östergötland beskriver de nya ägarna Björksund som en "avancerad bisyssla", och trots att de hyr ut huset till olika former av sällskap ser de den ekonomiska vinningen som relativt oviktig.

– Vi är lyckligt lottade och är inte pressade att det här huset ska vara vinstdrivande. Det är klart att det vore trevligt om driften kunde täckas så småningom, men det primära är inte, och har aldrig varit, att tjäna pengar, förklarar Stina Garvin.

Björksundparets första år har till stora delar utgjorts av förberedelser, med inköp av möbler, uppstart av ett nytt handelsbolag och en rad mindre renoveringar, men trots allt kunde verksamheten rulla igång med sina första aktiviteter. I samverkan med Kinda konstförening bjöds allmänheten till exempel in till vernissage på Kindadagen. Senare under hösten anordnades även en konsertserie tillsammans med musiklinjen på Liljeholmens folkhögskola. Nu ska detta utvecklas.

– Det är just i samklang med andra som vi vill att den här verksamheten ska ta form och därför ser vi fram emot att knyta nya kontakter med lokala aktörer under 2020. Det är i det mötet som olika idéer väcks, avslutar Stina Garvin.

"Här har vi möjlighet att göra sånt som vi mår bra av", berättar Peter och Stina Garvin om köpet av den anrika grosshandlarvillan Björksund i Rimforsa.
"Här har vi möjlighet att göra sånt som vi mår bra av", berättar Peter och Stina Garvin om köpet av den anrika grosshandlarvillan Björksund i Rimforsa.
Karta: Björksund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!