Hotellet kämpar för sin överlevnad: "En tuff situation"

Rimforsa strand kämpar för sin överlevnad. I ett känslosamt Facebookinlägg berättar en av ägarna, Veronica Eriksson, om hur drygt ett år med pandemin har påverkat dem. "Man måste känna att det finns en tro på att det ska komma bokningar", säger hon.

Systrarna Camilla och Veronica Eriksson driver Rimforsa Strand sedan drygt tio år.

Systrarna Camilla och Veronica Eriksson driver Rimforsa Strand sedan drygt tio år.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-05-12 19:00

Rimforsa strand ligger vackert beläget vi sjön Åsunden. I vanliga fall är det här en plats där hotell- och konferensgäster samlas. Men med drygt ett år där bokningsläget varit skralt på grund av pandemin börjar framtiden att bli oviss.

Veronica Eriksson, en av grundarna, har räknat dagarna sedan restriktionerna infördes.

– Vi är på 423:e dagen i dag. Det är en tuff situation, säger hon när vi talas vid på tisdagen.

En dag innan, på måndagen, satte sig Veronica Eriksson och författade ett inlägg på Facebook. I det skriver hon om kampen för att rädda sitt livsverk – men även om alla andra som påverkas av situationen. Hotell- och restaurangnäringen är ofta en av de branscher där ungdomar och personer som är nya i landet kan få sitt första jobb.

Sedan hon publicerade inlägget har det fått vingar och spridits i sociala medier. Tidigt på onsdagen hade det delats över 200 gånger.

Har det kommit några nya bokningar sedan du publicerade det?

– Det har det faktiskt. Det kom igång i går. Det känns jättefint i hjärtat. Det är såklart lite både och att man lägger ut en ganska blottad bild, säger hon.

Stödet som uttrycks i kommentarerna och den stora spridningen var inget som hon hade i åtanke när hon skrev sitt inlägg.

– Det känns jättefint. Det är det här som gör att vi jobbar med det vi gör. Vi älskar människor, säger hon. 

Sedan november beskriver hon det som att det varit "ett mörker".

– Det har varit tungt. Vi behöver höra något från våra myndigheter nu, säger hon.

Att det pågår en pandemi och att samhället behöver sluta upp för att bekämpa viruset förstår hon. Det som hon vänder sig emot är de dubbla budskapen från myndigheterna.

Som det är nu ska verksamheten hållas igång medan allmänheten uppmanas att stanna hemma.

– För mig rent personligen blir det här ett frågetecken. Det hade kanske varit bättre att få stänga och i stället få ut på försäkringen, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar säga att det är som att sälja knark, man säljer en produkt som ingen får använda. Det är likadant för handeln. De får till sig att "ni ska hålla öppet mellan 10-18 varje dag men det är ingen som ska komma och handla". 

Veronica Eriksson säger att det pratas mycket om deras bransch, just för att de, som hon beskriver det, fått ta det största trasslet med restriktionerna. För egen del innebär det att de inte kunnat ha lika många anställda.

– Det känns väldigt orättvisst. Många kollegor i branschen kämpar för att överleva.

I sitt inlägg skriver hon att de har fram till 10 oktober på sig att rädda att rädda verksamheten.

– I och med den rådande situationen befinner vi oss i ett läge där man har förbrukat hälften av sitt kapital, säger hon.

Rent konkret innebär det att de kan tvingas att likvidera bolaget om inte det egna kapitalet är återställt till oktober.

– Man måste känna att det finns en tro på att det ska komma in bokningar. Vi har de här sista 150 dagarna kvar för att vi ska få in de här pengarna, säger hon.

Eller som hon uttrycker det i sitt inlägg: 

"Kommande 5 månader/150 dagar/3600 tim/216 000 min gäller det".

Känner du att det finns någon ljusning framöver?

– Jo men det gör det. Annars hade vi stängt för länge sedan. Vi tror på vår produkt. Men det får inte gå för lång tid innan myndigheterna släpper på. 

Restriktionerna

Sedan 30 april uppmanas invånarna i Östergötland att gå i en personlig lookdown. Så här lyder råden:

• Träffa inga andra än dem du bor med.

• Stanna hemma vid minsta symptom.

• Arbeta hemifrån om du kan.

• Håll avstånd till andra du möter – minst två meter.

• Utgå från att alla du möter är smittade.

På serveringsställen får max fyra personer sitta vid samma bord. Endast sittande besökare får serveras och bordsservering är inte tillåten efter klockan 20.30.

Källa: Region Östergötland/Krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!