De serverar karibisk julbuffé: "Frukt fastnar i tullen"

Att äta frukt till sin varmrätt hör kanske inte till det svenska julbordet. Det gör knappast hawaiiskjortor eller bläckfisk heller. Men på Rimforsa Strand är traditionerna annorlunda.

Veronica Eriksson och Gustav Andersson pratar mat inför det karbiska julbordets start i december.

Veronica Eriksson och Gustav Andersson pratar mat inför det karbiska julbordets start i december.

Foto: Sofia Wiman

Rimforsa2023-10-23 08:43

1999 tog Veronica Erikssons föräldrar över Rimforsa Strand. Med på köpet var konceptet om karibisk julbuffé.

undefined
Veronica Erikssons föräldrar tog över Rimforsa Strand 1999. Med på köpet kom idén om karbisk julbuffé vilket Veronica Eriksson har utvecklat sen dess.

– Vi har fått ändra de ursprungliga karibiska recepten, berättar Veronica.

– I dem ingår en del marijuanafrön.

Sedan 1999 har bara ett enda traditionellt julbord serverats här – när köket renoverades.

undefined
Rimforsa Strand vid Åsunden gör sig redo för hawaiiskjortor och romdrinkar.

Bland annat serveras bläckfisk som marineras i chili och paprika.

Gustav Andersson har varit köks- och restaurangchef i fem år. Han tycker att det är roligt att ibland inte veta vad man äter.

– Men just bläckfisken brukar vi vara tydliga med, säger han.

undefined
"Aaariba!" utbrister Veronica Eriksson och Gustav Andersson.

Exotiska frukter är ett viktigt inslag i den karibiska traditionen. De kan dock vara svåra att komma över.

– Det händer att de fastnar i tullen. Mangostan som ser ut som en liten handgranat, berättar Gustav Andersson.

– Durian kommer vi aldrig att ha, de luktar så himla illa, tillägger han.

undefined
Utsikt över Åsunden från Rimforsa Strand

Veronica Eriksson berättar att de ibland får frågor om hur den karibiska buffén stämmer överens med Rimforsa Strands motto om lokalproducerat.

– Kött och kyckling är alltid från lokala eller svenska gårdar, säger hon.

– Men frukterna fraktas från andra sidan jorden. Just där har vi inte så mycket miljötänk.

undefined
Veronica Eriksson äger Rimforsa Strand och Gustav Andersson är kök- och restaurangchef här sen fem år tillbaka. Veronicas favoriträtt på julbuffén är sorolitos, friterade bollar med majsmjöl, ost och chili.

Efterrätterna på buffén är inte lika starkt präglade av karibiska smaker.

– Karibiska efterrätter är faktiskt inte särskilt goda, avslöjar Veronica Eriksson.

– Maten måste ju passa våra smaklökar.

Tidningen har försökt komma i kontakt med tidigare ägare.

undefined
Veronica Eriksson förbereder sig inför årets karibiska julbord där många av drinkarna innehåller rom. Baren byggs upp av babmu, och här kommer också hawiiskjortor att bidra till den karibiska prägeln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!