Efter 47 år går Ingemar i pension

Ingemar Johansson har jobbat 47 år på samma arbetsplats. Fredagen blir hans sista arbetsdag och nu får han mer tid till jakten.

Nu när Ingemar Johansson går i pension kommer han att få mer tid för sina intressen såsom jakt och att ta hand om sitt hem.

Nu när Ingemar Johansson går i pension kommer han att få mer tid för sina intressen såsom jakt och att ta hand om sitt hem.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2019-09-27 08:00

Snickaren Ingemar Johansson är född och uppvuxen i Boda Opphem och ända sedan han gick ut grundskolan har han arbetat inom byggnadsbranschen. 

1972 var han 16 år och började jobba på byggfirman Jarledal & Svensson i Kisa. 

– Intresset fanns inte från början, utan det började med att mina föräldrar lovade bort mig att hjälp till vid ett husbygge i Rimforsa. Efter att ha jobbat någon vecka så ringde de till mig och undrade om jag kunde börja jobba där, säger Ingemar Johansson. 

Till en början blev han lite irriterad över att föräldrarna hade lovat bort honom till att hjälpa till på företaget, men nu i efterhand beskriver han det hela som Guds under. 

– Mina föräldrar var lantbrukare och jag hjälpte vid den tiden till lite grann på gården, men i dag är jag tacksam över att det blev som det blev, säger Ingemar Johansson. 

Sedan 70-talet har mycket förändrats. Då tog han emot sin lön i ett kuvert, och i dag ser det helt annorlunda ut. Efter nästan 50 år i branschen har kroppen även fått ta en del stryk. 

Det som han lyfter fram som något av det roligaste med yrket är att se resultat. 

– Nu när jag går i pension kan jag visa mina barnbarn vilka hus som jag har varit med och byggt och det är roligt, säger han.

Fredagen den 27 september blir hans sista arbetsdag innan det är dags för pension. Under sina 47 år på Jarledal & Svensson har han upplevt både bra och mindre bra dagar, men det har aldrig varit några funderingar på att lämna arbetsplatsen. 

Den stora drivkraften har legat i att han älskar yrket. Som snickare har Ingemar Johanssons arbetsdagar för det mesta bestått av att bygga hus eller att göra tillbyggnader av hus. 

– Att ha bra jobbarkompisar har varit en stor anledning till att jag inte var velat byta jobb. Jag har trivts väldigt bra, säger han. 

Att nu lämna företaget för att ta pension tycker han känns bra. I oktober fyller han 64 år och som pensionär kommer Ingemar Johansson att ägna sina dagar åt jakt och en del arbete på sin gård. Under flera år bodde han inne i Kisa, men för åtta år sedan flyttade han tillbaka till trakterna där han växte upp. I Boda Opphem byggde han då ett eget hus som han ska fortsätta att fixa med. 

– Det finns flera projekt som jag kan ta tag i, men jag ska ändå försöka att ta det lite lugnare har jag bestämt mig för. Det blir inte fem arbetsdagar per vecka precis, säger Ingemar Johansson. 

I hans arbete ingår många arbetsuppgifter. De senaste veckorna har han jobbat med att bygga ut ett hus och lägger här på nya takplattor.
I hans arbete ingår många arbetsuppgifter. De senaste veckorna har han jobbat med att bygga ut ett hus och lägger här på nya takplattor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om