Kommunens samhälle i norr växer och var den nya grundskolan, som planeras rymma 420 elever, ska placeras har varit de senaste årens stora debattämne. Möten har anordnas, namninsamlingar har genomförts och nackdelar har vägts mot fördelar. Ända sedan kommunen, i november 2019, offentliggjorde markköpet strax intill Hackelområdet har samhällsbyggnadsförvaltningen arbetat för att möjliggöra en skola på den forna industritomten. När processen väl var klar valde den styrande koalitionen i Kinda, nästan omgående, att göra en kovändning i frågan. Partierna, alltså Moderaterna, Centern och Liberalerna, vill skrota Hackelförslaget i förmån för befintligt skolområde.
– Skälet till varför vi tog det här beslutet var tre punkter som har kommit upp under processens gång. Dels var det pedagogiken, skolans möjlighet till lektioner utomhus, men också Rimforsa IF:s oro över hur det skulle påverka deras verksamhet och så slutligen trafiksäkerhetssituationen. Vi kan konstatera att den är betydligt mer bekymmersam än vad vi kanske tänkte från början. Jag tänker inte vara med och fatta ett beslut som riskerar att leda till olyckor med barn inblandade, konstaterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M).
Kan inte det här beslutet tolkas som att ni vänder kappan efter den opinion som hörs mest?
– Det tycker jag definitivt inte. Vi har tagit del av all den information som har kommit från medborgarna under detaljplaneprocessen och jag har personligen läst igenom alla synpunkter som har skickats in. Att lyssna är det fina med demokratin, svarar Segerstéen.
Planen är nu att den styrande koalitionen, vid kommunstyrelsens sammanträde i september, ska gå fram med ett förslag om skolbyggnation på befintlig tomt. Därefter väntar slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. När vi når samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund meddelar hon att förvaltningen redan har börjat arbeta med frågan. Förslaget verkar nämligen ha ett brett politiskt stöd.
– Tjänstemannaorganisationen uppdrag är att anpassa sig till politikerna så fattar nu politiken ett beslut om att skolan ska byggas på befintligt skolområde så kommer vi att försöka identifiera vad vi kan åstadkomma inom nuvarande detaljplan. Det finns ett starkt behov av en ny skola och jag har uppfattat att politiken vill att processen ska gå snabbt, förklarar Hedlund.
Kom beskedet oväntat för er?
– Det är en process som pågår kontinuerligt. Vi förordar väl fortfarande Hackel och tycker att det är den bästa lösningen men fattar politiken ett annat beslut är det vår skyldighet att anpassa oss, svarar samhällsbyggnadschefen.
Ett tungt argument som tjänstemannaorganisationen har lyft fram under processens gång är att kommunen, med en ny skola på den gamla tomten, bygger in sig i redan befintlig bebyggelse. De har också hävdat att trafiksituationen vid den nuvarande skolan är svårare att lösa än den situation som förväntas uppstå vid Hackelområdet. Christer Segerstéen kommenterar argumenten:
– Vi har fört en dialog och diskussion med tjänstemännen men det vi kommer fram till, i partierna, är att vi har landat i det här förslaget. Det kommer fram ny kunskap och nya synpunkter under processens gång.
Hur ser du på problemet att ni bygger in er i befintlig bebyggelse?
– Det innebär att vi i ett senare skede, nästa gång vi behöver göra någonting, får lägga en skolbyggnad på ett nytt ställe.
Är inte det kortsiktigt tänkt?
– Nej. Återigen, det är trafiksituationen som är helt avgörande. De lösningar som har framkommit vid Hackelområdet, för att få en säker passage, innebär enorma kostnader och tar lång tid. Därför är det här ett klokt beslut, svarar Segerstéen.
Trots vändningen är Segerstéens tanke fortfarande att Åsundavallen, fotbollsplanen strax intill skolområdet, ska ge plats åt bostäder.
Men det finns inte en risk att skolområdet väldigt snart blir för trångt?
– Inte snart. Vi bygger ut den rejält så att den räcker en ordentlig tidsperiod framåt. Man kanske behöver ta en del av Åsundavallen i anspråk, delen längs med skolan, för att klara av kvadratmeterkravet per elev, svarar Segerstéen.
Mikael Österling (L), samhällsbyggnadsnämndens (sbn) ordförande, ger följande svar på frågor om Rimforsaskolan:
– Jag har ingen kommentar i ärendet. Gällande Samverkan för Kindas ställningstagande så hänvisar jag alla frågor till Christer (Segerstéen), skriver Kindapolitikern i ett mejl till oss:
Men som sbn-ordförande bör du väl ha en åsikt i ärendet?
– Jag uppfattar att din frågeställning gäller lokaliseringsfrågan av Rimforsa nya skola och inte gällande detaljplanen. Sbn har i detaljplaneringsarbetet fullföljt kommunfullmäktiges beslut om att pröva platsen för skolverksamhet. Frågeställningen kring lokaliseringen är inte på sbn:s bord idag och inte något jag avser uttala mig om i dagsläget utan det får vi återkomma till när det åter behandlas politiskt, svarar Österling skriftligt.
Sverigedemokraterna, med sina sex mandat i Kindas kommunfullmäktige, är kritiska till den styrande koalitionens kovändning. De anser att Hackel fortfarande bör anses vara ett framkomligt alternativ. Gruppledaren Christian Nordin Olsson förklarar:
– Initialt har vi ingen uppenbar anledning att byta ställningstagade. Vi ser inget hinder för att förorda Hackelområdet och vad jag förstår handlar många av frågetecknen kring hur skolan skulle kunna komma att störa trafikflödet på riksvägen. Spontant tycker jag att vi måste fortsätta att titta på lösningar innan man går framåt med antingen det ena eller andra alternativet.
– Vi är inte beredda att redan nu avfärda Hackelområdet helt och hållet, fortsätter han.
Är det inte bra att den styrande koalitionen väljer att lyssna på den starka opinionen?
– Givetvis är det alltid bra att lyssna på de som har åsikter och man får kolla vidare på de frågeställningar som dyker upp. Samtidigt tycker jag att det bästa alternativet för en ny skola måste tydliggöras och det kan inte vara låst vid en viss grupperings åsikter. Ett sådant beslut, som betyder så mycket för ortens framtid, måste vila på tyngre grunder, svarar Nordin Olsson och fortsätter:
– Jag tycker nog att koalitionens beslut är något förhastat. Frågorna är fler än svaren, både med Hackelalternativet men också befintlig tomt – även där finns det utmaningar med trafiksituationen. Allt måste klarläggas i sin helhet innan man tar ställning.