Efter tuff filmvår vill de locka tillbaka biobesökarna

Våren var osäker för Rimforsa bio, men nu vill de locka tillbaka besökarna till en fullspäckad filmdag med något för alla åldrar.

Några av de ideella krafterna bakom filmdagen. Från vänster: Måns Borgny, Per-Olof Jonsson och Gun Bystedt Nordqvist.

Några av de ideella krafterna bakom filmdagen. Från vänster: Måns Borgny, Per-Olof Jonsson och Gun Bystedt Nordqvist.

Foto: Lina Edgar

Rimforsa2022-09-13 19:00

– Det var en knackig vår för oss efter pandemin, men nu hoppas vi att folk ska återvända till bion, säger Per-Olof Jonsson, en av dem som står bakom filmdagen.

Efter sommaruppehållet vill nu Rimforsa bio tillsammans med biblioteket försöka locka tillbaka besökarna till biosalongen.

På söndag den 18 september visas fyra filmer i olika genrer som ska passa stora som små.

– Till stor del är det filmer som från är början är baserade på böcker, säger Anna Ekman Isaksson på Rimforsa Bibliotek, om varför ett samarbete med bion faller sig naturligt. 

undefined
Bion och biblioteket delar lokal i Rimforsa.
undefined
Några av de ideella krafterna bakom filmdagen. Från vänster: Måns Borgny, Per-Olof Jonsson och Gun Bystedt Nordqvist.

Sedan är det heller ingen nackdel att bion och biblioteket delar lokal.

Under dagen kommer fyra filmer att visas i en blandad kompott av genrer. Barnfilm, action, drama och avslutningsvis skräck ska locka en bred publik hoppas initiativtagarna.

Bland filmerna på repertoaren återfinns bland annat den kritikerrosade "Där kräftorna sjunger" baserad på Delia Owens bok med samma namn.

– Vi har märkt tydligt att den boken lånats ut mer på sistone, mycket tack vare filmen om jag får gissa, fortsätter Anna Ekman Isaksson.

Gun Bystedt Nordqvist, Måns Borgny och Per-Olof Jonsson är några av de ideella krafter som ser till att hålla bion levande i Rimforsa. 

– Det är svårt att konkurrera med alla streamingtjänster, men under sommaren har allt fler hittat tillbaka till biosalongen, tillägger Måns Borgny.

undefined
Det är svårt att konkurrera med dagens utbud på alla streamingtjänster, säger Måns Borgny.
undefined
Mycket jobb ligger bakom söndagens filmprogram. Gun Bystedt Nordqvist tillsammans med Per-Olof Jonsson.

Tillsammans med de andra i biogruppen diskuterar och beslutar de vilka filmer och föreställningar som ska visas under hösten. 

Inför söndagens evenemang hoppas de på bra uppslutning och att salongen ska vara fullsatt under alla filmvisningarna.

– Det är ju alltid svårt att beräkna, men vi hoppas på över 300 besökare under dagen, säger Gun Bystedt Nordqvist och tillägger att om man säkert vill ha en plats till någon av filmerna kan det vara en bra idé att förboka sina biljetter via Rimforsa bios hemsida.

undefined
På söndag ska stolsraderna vara fullsatta hoppas initiativtagarna bakom filmdagen.

Utöver filmvisningarna bjuder biblioteket bland annat in till Mu-kul för de allra minsta innan första filmstart.

– Aktiviteten kommer vara knuten till filmen "Mamma Mu hittar hem" som är den första filmen i ordningen för dagen, säger Anna Ekman Isaksson.

I pausen kommer dessutom biobesökarna få smaka på lokalt hantverk i form av ostkaka och sylt framtagna av lokala företag. Alla har även möjlighet att delta i ett bokmingel på biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!