Emelies passion för ordning ledde till företag

Som barn somnade Emelie Andersson till ljudet av dammsugaren nästan varje kväll. Ordning och reda har alltid varit naturligt för henne. Nu har hon skolat om till ordningskonsult – i hopp om att få göra skillnad.

"Det är så himla skönt att gå igenom saker. Behöver jag två slevar när vi äter soppa en gång i månaden? Nej, då kan jag ta bort en. Det är ju givetvis lättare att hålla ordning när man inte har så mycket saker", säger Emelie.

"Det är så himla skönt att gå igenom saker. Behöver jag två slevar när vi äter soppa en gång i månaden? Nej, då kan jag ta bort en. Det är ju givetvis lättare att hålla ordning när man inte har så mycket saker", säger Emelie.

Foto: Agnes Ganestål

Rimforsa2022-04-21 16:00

Den forna Rimforsatjejen Emelie Andersson slår upp dörren till sitt hem i Vikingstad och välkomnar in. Det är, som väntat, rent och prydligt.

– Att just städa tycker jag egentligen är fruktansvärt tråkigt. Det kanske är någon inre revolt efter att ha vuxit upp med dammsugaren?

undefined
"Något som jag fått med mig från mamma är ordningen. Var sak har sin plats. Det är sällan stökigt här hemma, jag trivs när det inte är rörigt omkring mig och det är nog det som jag vill att andra ska få uppleva också", berättar Emelie.

Emelie ler.

– Städningen har jag alltså inte tagit efter från min mamma. Vi har robotdammsugare här hemma och det kan gå veckor utan att jag dammar, men var sak har sin plats. Jag vill inte ha massor av stök.

Hon har starka minnen från barndomen då hon somnade till ljudet av dammsugaren nästan varje kväll.

– Mamma jobbade obekväma tider, därav dammsugningen på kvällarna. Det är verkligen ett starkt minne. Jag kommer ihåg placeringen av min säng i rummet och hur jag låg och lyssnade på det där ljudet. Det var så tryggt att veta att mamma var där ute och fixade.

undefined
"Just rensningsprocessen tycker jag är kul, att se hur mycket skit man samlat på sig", säger Emelie.

I november gick Emelie en helgkurs som kom att bli basen för det nu nystartade företaget. Ordning och reda har alltid varit viktigt för henne, men efter att ha jobbat som boendestödjare i fyra år har det blivit än tydligare hur viktigt det är med ordning i hemmet.

– Jag har sett hur stressigt det kan vara för människor att leva i röra. Jag tänker att man hela tiden får så många intryck med sig utifrån, från sociala medier inte minst, och har man då ingen balans eller lugn i hemmet, då får man det aldrig någonstans. En önskan nu skulle vara att få till ett avtal med kommunen för att kunna hjälpa dem som inte har råd, men kanske behöver hjälpen allra mest. I en drömvärld hade det varit det bästa.

undefined
Emelie visar sina kökslådor och ger tips på organisering och hur man kan tänka för att hålla ordning hemma.

Tror du att det finns någon skam kring att behöva hjälp för att kunna hålla ordning hemma?

– Ja, jag tror att det finns mycket skuld och skam och jag tror att det kan vara en stor anledning till att man inte tar hjälp. Jag tror att många stängda dörrar döljer mycket skit som man inte vågar visa för någon annan. Många mår nog väldigt dåligt i sina hem helt i onödan. Det kan hända många grejer i livet som kan få en att hamna i röra, men det finns hjälp.

Kan du se att ditt företag skulle kunna bidra till press på att man måste ha det prydligt hemma?

– Nej, det här är en tjänst precis som städning. Man kan göra det själv, köpa tjänsten eller så städar man inte alls. Min tanke är heller inte att det ska vara rent och snyggt jämt, men att man ska hitta sina saker, ha saker man använder och minska intryck om man behöver det.

undefined
"Jag har aldrig brytt mig om att tjäna så mycket pengar som möjligt", säger Emelie. Det viktigaste för henne med jobbet som ordningskonsult är att få hjälpa.

Pengarna är inte det viktigaste när det kommer till det nya jobbet som ordningskonsult, enligt Emelie.

– Det största för mig är att jobbet ska kännas bra i mig och att jag kan göra skillnad för någon annan. Jag tycker det är jättejobbigt att hamna i situationer där folk ska diskutera lön, för jag bryr mig helt ärligt inte. När jag jobbade som boendestödjare så vet jag att jag hjälpte flera av mina klienter att lägga en bra grund och det kan inga pengar någonsin ersätta. Jag brinner helt enkelt för att hjälpa människor.

Att Emelie har hamnat rätt råder det knappast några tvivel om – trots att hon i skrivande stund endast har haft referenskunder. Den första riktiga kunden ska hon besöka i veckan.

– Jag fyller 35 i år och jag har i princip funderat i 30 år på vad jag ska bli "när jag blir stor". Nu, för första gången på länge, så har jag inte det tänket. Det är en fantastisk känsla.

undefined
Lådor, lådor, lådor... Ett bra sätt att hålla ordning!
En dröm för Emelie vore att få hjälpa människor som inte har råd att anlita henne, det genom att skriva ett avtal med kommunen. Kanske får det bli ett långsiktigt mål?
En dröm för Emelie vore att få hjälpa människor som inte har råd att anlita henne, det genom att skriva ett avtal med kommunen. Kanske får det bli ett långsiktigt mål?
Tre organiseringstips

Dela av stora lådor med mindre förvaringslådor. Har du en stor byrålåda, lägg då i mindre lådor i den stora lådan. Där kan du förvara block, pennor och liknande.

Samla lika med lika. Ha exempelvis pennorna i en och samma låda. Då ser du också hur mycket du har av allt och det blir lättare att rensa ut det som inte används.

Rensa ut trasiga och oanvända grejer. Hittar du grejer som du inte använt på ett eller fem år och som du glömt bort, då är det inte så mycket att fundera på. Rensa ut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!