En kulturbärare fyller 50 år - "Varit viktig för Kinda"

Glädje och lärande, samspel och gemenskap, i fem hela decennium. "Många elever har gått vidare med musiken, det är ett kvitto för oss", säger Jenny Engå, lärare på Kindas kulturskola.

Kulturskolan med lärarna Rommel Reyes, Oscar Järnland, Jenny Engå, Mathias Engå, Krister Persson, Rune Persson och Amanda Wedberg firar 50 år 2020. Med på bild är praktikanten Ludwig Karlsson.

Kulturskolan med lärarna Rommel Reyes, Oscar Järnland, Jenny Engå, Mathias Engå, Krister Persson, Rune Persson och Amanda Wedberg firar 50 år 2020. Med på bild är praktikanten Ludwig Karlsson.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-10-25 16:00

2020 skulle bli det stora jubileumsåret. En konsert var planerad i maj månad med nuvarande elever och hemvändande artister - men så kom covid-19 och allt som tidigare var möjligt blev omöjligt. Nu ska jubileumskonserten istället bli digital, i filmformat, med inspelning i början av december.

– Tanken och förhoppningen är att slutprodukten innehåller musik från oss här på skolan, lite bilder från Kinda och så hälsningar från gamla elever. Vi kommer bland annat att gästas av Ludvig Jansson, Anna Kruse och Frida Johansson. Vi hoppas kunna visa den under våren, förklarar kulturskolechefen Mathias Engå.

undefined
Blåsinstrumentsläraren Monika Hedlund träffar, tillsammans med sina kollegor, omkring 450 Kindaungdomar varje vecka.

Tillsammans med sin lärarstyrka tar han emot oss vid Godtemplargården i Rimforsa, en av de platser där kulturskolan håller till. För exakt 50 år sedan etablerades den verksamhet som de i dag ansvarar för. Under 1970-talet växte elevantalet snabbt och som mest var nära 400 elever inskrivna. 1990-talet innebar dock besparingar men den klassorkestermodell som fortfarande lever kvar, där alla elever i grundskolan får möjlighet att testa ett instrument, tog då sin början.

– Det är en demokratitanke och något som jag tror har gjort att fler fastnat och velat fortsätta spela. Musikskolan har nog betytt mycket för kulturen här, säger Jenny Engå och fortsätter:

– Kulturskolan har liksom haft en kontinuitet hela tiden och tagit vara på alla de ungdomar som har musikintresset. Vi har också satsat på att sammanföra många som kunnat spela tillsammans.

undefined
Gittar- och elbasläraren Oscar Järnland gick själv på musikskolan och är en av många elever som på olika sätt valt att fortsätta med musiken i yrkeslivet.

Den nuvarande gitarr- och elbasläraren Oscar Järnland var själv elev en gång i tiden.

– Ju naturliga del av vardagen musiken blir ju enklare blir det att se värdet i den. I Kinda är det inte något som är läskigt, svårt eller pretentiöst utan man har ett bra förhållningssätt, konstaterar han.

År 2015 blev musikskolan en kulturskola med dans och teater. I dag finns bara teatern kvar på grund av besparingar.

– Visst är vi i ekonomiskt tuffa tider, så är det, men jag måste ändå säga att politiker och tjänstemän alltid trott på kulturskola. Att de valde att satsa för fem år sedan är ett kvitto på att kulturen ses som viktig, säger Mathias Engå.

Vad är utmaningarna framåt?

– Att vi hänger med i tiden, är flexibla och lyhörda för vad våra elever vill göra.

Blir det 50 år till?

– Absolut. Vi ska göra allt för att kulturskolan ska finnas i 50 år till, avslutar Engå.

undefined
"Det är en kombination av glädje och lärande". Så beskriver trumläraren Krister Persson och hans kollegor kulturskolan i Kinda.
Kulturskolan i Kinda skulle ha firat sina 50 år 2020 - med en jubileumskonsert. Nu blir det istället en digital variant.
Kulturskolan i Kinda skulle ha firat sina 50 år 2020 - med en jubileumskonsert. Nu blir det istället en digital variant.
Karta: Kulturskolan, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!