En kväll om solceller på villatak

I onsdags kväll bjöd Hållbart Rimforsa in till en kväll om att investera i solcellsanläggning på villatak. På plats fans energirådgivare Robert Klasson och solenergiexperten Arne Andersson.

Energirådgivare Robert Klasson och solenergiexpert Arne Andersson

Energirådgivare Robert Klasson och solenergiexpert Arne Andersson

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2018-05-31 14:30

Ett 40-tal personer bänkade sig i Rimforsa församlingsgård i onsdags kväll när Hållbart Rimforsa bjöd in till en kväll om solcellsanläggningar på villatak. Efter att Majlis Persson i Hållbart Rimforsa hälsat den samlade skaran välkommen presenterade sig Kindas nye energirådgivare, Robert Klasson, sig:

– Jag är ny energirådgivare i Kinda sedan årsskiftet. Jag jobbar normalt i Linköpings kommun men är i Kinda en dag varannan vecka för kostnadsfri rådgivning och besök hos företag, organistationer och privatpersoner.

Fram till årsskiftet 2017/18 delade Åtvidabergs och Kinda kommun på en tjänst som energirådgivare. men de statliga medlen för ändamålet drog nära på in helt och hållet och nu köper Kinda kommun in energirådgivning av Linköpings kommun.

– Normalt sett krävs bygglov för solcellsanläggningar, men Kinda kommun har ingen policy för det. I Linköpings kommun krävs bygglov, med det kostar ingenting. Det ligger ett förslag från regeringen att man i framtiden inte ska behöva bygglov för solcellsanläggningar, sa Robert Klasson.

Inbjuden gäst var solenergiexperten Arne Andersson från Skärblacka:

– Solceller på villatak är en klimatriktig och lönsam investering.

Varför ska man då investera i en solcellsanläggning?

– Dels är det för miljön och att det är en lång livslängd på anläggningen, upp till 40 år, sa Arne Andersson.

En kW effekt är lika med cirka 6,5 kvadratmeter, vilket i sin tur innebär fyra stycken paneler per takyta.

– Sverige är ett bra solland, vilket i nivå med Centraleuropa. Absolut bäst är en taklutning på 30 till 40 grader som ligger i söderläge, sa Arne Andersson.

Störst elproduktion via solens strålar får man från april till september, med hösta topparna i maj och juli. januari och december hör till de lägsta solenergimånaderna.

– Man minskar sitt eget elinköp med 40 procent och säljer 60 procent av sin egen produktion. Det är riktigt gynnsamt att sälja solcellsel, sa Arne Andersson.

Från staten utgår ett investeringsstöd på 30 procent, maxbeloppet är 1,2 miljoner kronor.

– Stödet söks från länsstyrelsen och det är ett års väntetid på besked om man får stödet eller inte, sa Arne Andersson.

Arne Anderssons uppmaning var att köpa kända varumärken och att det är viktigt att monteringen utförs på rätt sätt som gav ett räkneexempel på kostnaden för ett normal stort villatak:

– Investeringen ligger då på 148 000 kronor, med stödet avdraget blir kostnaden 103 600 kronor och det har man genom att sälja el tjänat in på knappt tio år.

Kvällen avrundades med möjligheten att besöka tre fastigheter i Rimforsa som nyligen investerat i solcellsanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!