Enas mot Hackelbygget: "Hoppas de får upp ögonen"

Hittills har 140 personer skrivit under en namninsamling mot Hackelskolan i Rimforsa. "Vi hoppas på ett omtag", säger Astrid Hultman, en av personerna bakom initiativet.

Här vill kommunen bygga en ny skola i Rimforsa och en namninsamling har startats mot planerna.

Här vill kommunen bygga en ny skola i Rimforsa och en namninsamling har startats mot planerna.

Foto: Arkiv/Max Elofsson

Rimforsa2020-12-16 14:00

Ända sedan fullmäktige i Kinda pekade ut Hackelområdet som lokalisering för en framtida skola har kritiska röster höjts från medborgarna. Just nu pågår ett samråd, där allmänheten har möjlighet att säga sitt om kommunens planer, och parallellt har en digital namninsamling startats. Den 15:e januari ska namnen lämnas till politikerna.

– Med min bakgrund som pedagog anser jag nog att miljön, naturen och omgivningarna på Hackel är den största nackdelen i jämfört med den nuvarande placeringen, förklarar Astrid Hultman och fortsätter:

– Möjligheten till utomhuspedagogik blir inte lika stora där. Man hinner inte gå iväg till ett lämpligt område under en lektion utan då får man anordna en halvdagsutflykt och det är en helt annan apparat.

undefined
"Jag vet inte om vi skulle ha haft en medborgarträff tidigare i just den här frågan men klart är att coronapandemin stoppade den vi hade planerad", förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Rimforsabon Matilda Bovin har skapat initiativet och Hultman står i sin tur för den tillhörande informationstexten.

– Vi hoppas att namninsamlingen gör att politikerna får upp ögonen för att det finns en opinion mot det här. Jag tycker inte att man har utrett de olika placeringarna tillräckligt ingående. Beslutet borde skjutas upp, förklarar Hultman.

Frågan om Hackel, och dialogen med medborgarna, lyftes på måndagens fullmäktige.

– Jag ser det som viktigt att vi för en dialog med Rimforsaborna, de måste känna sig lyssnade på i den här frågan, men sedan kan alla inte få som de vill. Vi kommer se över möjligheterna för en digital medborgarträff, avslutar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Karta: Hackel, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!