Mitt under brinnande pandemin, för exakt ett år sedan, meddelade Östgötatrafiken att deras busschaufförer fick befogenhet att neka länets skolelever skjuts – detta för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Kinda kommun tvingades därför köpa in en extrabuss för att med hundra procents säkerhet kunna transportera sina högstadieelever från Rimforsa till Värgårdsskolan i Kisa. Till en början omfattande åtgärden en avgång på morgonen och en på eftermiddagen. Den sistnämnda togs sedermera bort.
– Jag har uppfattat att eleverna, på ett avståndssäkert sätt, har kommit i tid till skolan under hela den här perioden och det var också vårt primära syfte. Efter en tid kunde vi konstatera att hemresan från Kisa tillbaka till Rimforsa faktiskt gick att lösa inom ordinarie tidtabell, förklarar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund.
På måndag, när högstadieeleverna återvänder efter sommarlovet, kommer extrabussen inte längre att gå. Hedlund motiverar:
– Vi gör precis som Östgötatrafiken. Vi har generellt sett fått ett rörligare samhälle så det här är ett led i det.
Om pandemin vänder igen, vad händer då?
– Vi följer självklart de riktlinjer som vi får från länsstyrelsen och övriga myndigheter. Händer det något i pandemin kommer vi såklart att agera därefter, svarar Karolina Hedlund.
Bussen, som gick över ett helt läsår, innebär en extrakostnad för kommunen på drygt 500 000 kronor.
– I och med att det är allmän skolplikt måste kommunerna ta ansvar för att eleverna tar sig till skolan, därför är det här en kostnad som var nödvändig att ta. Det är inte en merkostnad som vi får något statligt stöd för, förklarar Hedlund.
Kommunen har, inför höstens skolstart, informerat om förändringen på sin hemsida och kommer dessutom att sätta upp affischer vid busskurerna i Rimforsa. Bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) kommenterar den indragna extrabussen så här:
– Vi är givetvis försiktiga och har omdöme i pandemin men här följer vi helt enkelt de rekommendationer som finns.
Vad säger du om att kommunen får ta merkostnaden på egen hand?
– Det är såklart trist men vi får på många andra sätt statligt stöd för vår coronahantering. Alla kostnader kan inte bara täckas av statliga medel utan lokalt måste vi göra vad vi kan – och det här har varit ett sätt för oss att begränsa smittan, svarar Wenhov.